Američki skijaši će nositi odela sa temom klimatskih promena

Američki skijaši će nositi odela sa temom klimatskih promena

Izgledati kul je samo vrh ledenog brega za Mikaelu Šifrin, Trevisa Ganonga i ostatak američkog skijaškog tima kada debituju u novim trkačkim odelima na svetskom prvenstvu, piše AP.

Štaviše, žele da svi razmišljaju o klimatskim promenama.

Pretežno plavo-bela odela tima prikazuju sliku ledenih komada koji plutaju okeanom. To je koncept zasnovan na satelitskoj fotografiji ledenih bregova koji se lome zbog visokih temperatura. Odelo je dizajnirano u saradnji sa Kappa, sponzorom tehničke odeće tima, i neprofitnom organizacijom Protect Our Vinters (POV).

Amerikanci će nositi odela na svetskim prvenstvima u Kurševelu i Meribelu u Francuskoj, koja počinju u ponedeljak ženskom alpskom kombinovanom trkom i završavaju se 19. februara.

„Iako trkačko odelo ne rešava klimatske promene, to je potez da se nastavi razgovor i pokaže da su američki skijaški i snoubord i njihovi sportisti posvećeni tome da budu deo budućnosti“, rekla je Sofi Goldšmit, predsednica i izvršna direktorka SAD.

Globalno zagrevanje postalo je hladna, teška realnost u skijaškim trkama, sa blagim temperaturama i nedostatkom snega što je dovelo do odlaganja nekoliko takmičenja Svetskog kupa ove zime.

„Samo sam zabrinut za budućnost u kojoj više neće biti snega. A bez snega, nema više skijanja“, rekao je Ganong, koji je odrastao skijajući na jezeru Taho u Kaliforniji. „Dakle, ovo mi je veoma blizu i drago.“

Ono što alarmira Ganong vidi oštre promene iz godine u godinu na nekim od najpoznatijih mesta na Svetskom prvenstvu.

„Mislim, malo je zastrašujuće, gledajući koliko su (ovi događaji) na granici više mogućih“, rekao je Ganong, koji je u američkom timu od 2006. „Mesta kao što je Kicbil (Austrija), ima toliko mnogo istorije i toliko novca je uključeno u taj događaj da oni čine sve što mogu da organizuju događaj.

„Ali to postavlja sasvim drugo pitanje o održivosti: da li bi to trebalo da radimo? … Kakvu poruku treba da pokažemo javnosti, svetu, o tome kako se naš sport prilagođava ovom novom svetu u kome živimo?“

Odela imaju flaster za ratne zarobljenike na vratu i logo organizacije snežne pahulje na nozi.

„Udruživanjem, možemo da edukujemo i mobilišemo našu zajednicu sportova na snegu da se zalaže za tehnologije čiste energije i politike koje će najbrže smanjiti emisije i zaštititi mesta u kojima živimo i stilove života koje volimo“, navodi se u izjavi izvršnog direktora Marija Moline. , čija organizacija uključuje sportiste, poslovne lidere i naučnike koji pokušavaju da zaštite mesta od klimatskih promena.

Ganong je rekao da grupa skijaša objavljuje pismo Međunarodnoj skijaškoj federaciji (FIS), u nadi da će upravljačko telo zauzeti jači stav o održivosti i klimatskim promenama.

„Oni bi trebalo da budu na čelu pokušaja da se prilagode ovom novom svetu, i da pokušaju da ga učine boljim“, rekao je Ganong.