Američki olimpijski timovi donose sopstvene jedinice za klimatizaciju u Pariz, potkopavajući planove za smanjenje emisije ugljenika

Američki olimpijski timovi donose sopstvene jedinice za klimatizaciju u Pariz, potkopavajući planove za smanjenje emisije ugljenika

Američki olimpijski tim je jedan od nekolicine koji će snabdevati klima uređaje za svoje sportiste na Igrama u Parizu, što je potez koji potkopava planove organizatora da smanje emisiju ugljenika.

Izvršna direktorka američkih olimpijskih i paraolimpijskih igara Sara Hirshland rekla je u petak da, iako američki tim cijeni napore usmjerene na održivost, federacija će isporučivati jedinice za klimatizaciju za ono što je tipično najveći kontingent sportista na ljetnim igrama.

„Kao što možete zamisliti, ovo je vremenski period u kojem su doslednost i predvidljivost kritični za učinak tima SAD“, rekao je Hiršland. „U našim razgovorima sa sportistima, ovo je bio veoma visok prioritet i nešto za šta su sportisti smatrali da je kritična komponenta u njihovim sposobnostima.

Vašington post je ranije ovog meseca objavio da su Nemačka, Australija, Italija, Kanada i Britanija među ostalim zemljama koje planiraju da donesu klima-uređaje u Francusku.

Organizatori Olimpijade su naveli planove za hlađenje prostorija u Atletskom selu, u kojem će tokom igara biti smešteno više od 15.000 olimpijaca i sportskih zvaničnika, koristeći sistem rashladnih cevi ispod podova.

Prosečna najviša temperatura u Parizu 1. avgusta je 26 stepeni Celzijusa (79 stepeni Farenhajta). Cilj je da se sobe održavaju između 23-26 stepeni (73-79 stepeni Farenhajta). Sobe će takođe biti opremljene ventilatorima.

„Želim da Igre u Parizu budu uzorne sa stanovišta životne sredine“, rekla je gradonačelnica Pariza Anne Idalgo o planovima za Olimpijadu.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, manje od 1 od 10 domaćinstava u Evropi ima klima-uređaj, a u Parizu su brojke manje od toga. Studija kaže da je od 1,6 milijardi AC jedinica koje su korišćene širom sveta u 2016. godini, više od polovine bilo u Kini (570 miliona) i Sjedinjenim Državama (375 miliona). Cela Evropska unija je imala oko 100 miliona.

Olimpijske igre označavaju najvažniju stanicu u atletskim karijerama preko 10.500 sportista koji će se spustiti u Pariz, što je navelo neke zemlje visokog profila da potkopaju napore u oblasti zaštite životne sredine radi udobnosti.

„To je okruženje visokih performansi“, objasnio je portparol Australijskog olimpijskog komiteta Strat Gordon za The Post.