Čils traži od Vrhovnog suda Švajcarske poništenje odluke o oduzimanju bronzane medalje sa Olimpijskih igara

Čils traži od Vrhovnog suda Švajcarske poništenje odluke o oduzimanju bronzane medalje sa Olimpijskih igara

Američka gimnastičarka Džordan Čils uložila je žalbu Vrhovnom sudu Švajcarske, tražeći poništenje presude Suda za sportsku arbitražu (CAS) kojom joj je oduzeta bronzana medalja sa Olimpijskih igara 2024. godine. Ovu žalbu Čils je podnela uz podršku Olimpijskog i paraolimpijskog komiteta Sjedinjenih Država i USA Gimnastics, nešto više od mesec dana nakon što je CAS poništio odluku njenog trenera Sesil Landi tokom finala vežbi na parketu 5. avgusta.

CAS je presudio u korist Rumunske gimnastičke federacije, smatrajući da je Landijeva žalba podneta četiri sekunde nakon dozvoljenog vremenskog ograničenja od jednog minuta. Kao rezultat, bronzana medalja je oduzeta Čils i dodeljena Rumunki Ani Barbosu 16. avgusta.

U svojoj žalbi, Čils tvrdi da je prekršeno njeno pravo na fer saslušanje, jer je CAS odbio da prihvati video dokaze koji, prema Čils i USA Gymnastics, potvrđuju da je Landi podneo žalbu u roku. Žalba takođe navodi potencijalni sukob interesa, jer je predsednik veća CAS, Hamid G. Garavi, imao prethodne pravne veze sa Rumunijom.

USA Gymnastics je podržao Čils, navodeći da će nastaviti da radi sa njom i njenim pravnim timom kako bi se osigurala pravda. Ovaj pravni spor mogao bi se produžiti mesecima ili čak godinama dok se ne donese konačna odluka.

Podsetimo, Čils je prvobitno zauzela peto mesto u finalu vežbi na parketu, ali je nakon uspešne žalbe njenog trenera Sesil Landi prešla na treće mesto, osvojivši bronzanu medalju. Međutim, nakon žalbe Rumunske gimnastičke federacije, CAS je preinačio tu odluku i medalju dodelio Ani Barbosu.