Ambasador Saudijske Arabije osuđuje kritike Kris Evert i Martine Navratilove

Ambasador Saudijske Arabije osuđuje kritike Kris Evert i Martine Navratilove

Ambasador Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama, princeza Rima bint Bandar Al Saud, izrazila je ogorčenje povodom izjava teniskih legendi Kris Evert i Martine Navratilove. Ona je optužila Evert i Navratilovu da se oslanjaju na „zastarele stereotipe i zapadnjački pogled na našu kulturu“ u vezi sa pozivima da se izbegne održavanje teniskog turnira na kraju sezone u Saudijskoj Arabiji.

Princeza Rima ističe da je sport zamišljen da bude izjednačivač prilika za sve na osnovu sposobnosti i posvećenosti, te da ne bi trebalo da se koristi kao oružje za unapređenje ličnih pristrasnosti ili planova.

Kritike Evert i Navratilove usmerene su na mogućnost organizovanja teniskog turnira u Saudijskoj Arabiji, gde su žene i dalje suočene sa diskriminacijom u nekim aspektima društva. Iako su u poslednjim godinama sprovedene određene društvene reforme, istopolni odnosi su i dalje kažnjivi smrću ili bičevanjem.

Princeza Reema ističe da se prepoznaje i pozdravlja napredak za žene, ali da Saudijska Arabija još uvek nije savršeno mesto za njih. Ona naglašava potrebu za zdravom debatom o napretku za žene, ali ističe da još ima mnogo posla koji treba obaviti kako bi se poboljšali uslovi za žene u zemlji.