Karlos Alkaraz: Nadam se da ću dostići brojke trojice najvećih tenisera

Karlos Alkaraz: Nadam se da ću dostići brojke trojice najvećih tenisera

Karlos Alkaraz osvojio je svoju treću grend slem titulu u nedelju, stvarajući razgovore o tome može li dostići brojke trojice najvećih u teniskoj istoriji – Federera, Nadala i Đokovića.

„Ne znam. Nadam se“, odgovorio je Alkaraz na pitanje može li dostići Novakovih 24.

„Razgovarao sam sa Huan Karlosom (Fererom, svojim trenerom) pre nekoliko dana… Pre ovog finala mi je rekao: ‘Borićeš se za treću grend slem titulu, posle svega što si prošao. Znaš koliko je teško osvojiti slem, a Novak ih ima 24’. Ne mogu sada da mislim o tome, to je dalek put, nadam se da ću doći do 24, ali zasad sam zadovoljan trećom“, rekao je Alkaraz.

Kada su ga španski novinari pitali šta mu deluje dostižnije – Novakova 24 slema ili 14 Nadalovih titula na Rolan Garosu, Alkaraz je istakao da su oba rekorda neverovatna.

„Oba su nenormalna rekorda. Moraš da budeš vanzemaljac da bi to postigao. To što je Rafa uradio je praktično nemoguće, a osvojiti 24 slema – nadam se da ću uspeti, ali i to je skoro nemoguće. Ne znam ni šta da kažem, obe stvari su nezamislive“, rekao je Alkaraz.

Karlos Alkaraz je sada najmlađi u istoriji koji je osvojio slemove na sve tri podloge – šljaci, travi i betonu. Iako se oseća udobno na svim podlogama, Alkaraz ističe da je pobeda na Rolan Garosu za njega posebno značajna.

„Verovatno sam najponosniji na ovu titulu, jer znam šta smo moj tim i ja sve prošli kako bih bio spreman za ovaj turnir – mogu li ili ne mogu da treniram, silne rasprave… Bilo mi je jako teško, zato ću ovu titulu izdvojiti“, rekao je Alkaraz.

Kao teniser koji voli da rizikuje i igra agresivno, Alkaraz se oslanja i na svoj osećaj u datom trenutku.

„Nekada radim šta mi kažu, a nekada to zavisi i od mog osećaja u datom trenutku… Tim i ja smo tu na istoj talasnoj dužini“, objasnio je Alkaraz.

Uprkos povredi koja ga je mučila tokom finala, Alkaraz je pokazao mentalnu snagu i pobedio.

„Počeo sam to da osećam još u polufinalu… Pozvao sam fizija iz predostrožnosti, prolazio sam kroz neke teške trenutke, ali izborio sam se sa time i završio kako treba“, rekao je Alkaraz.

Alkarazov uspeh u petim setovima, kao i njegova mentalna čvrstina, pokazuju da se radi o teniseru koji ima potencijal da obeleži eru u svetu tenisa.