Ajaks angažovao italijanskog trenera Frančeska Fariolija kako bi vratio klub na vrh holandskog fudbala

Ajaks angažovao italijanskog trenera Frančeska Fariolija kako bi vratio klub na vrh holandskog fudbala

Amsterdamski fudbalski klub Ajaks potpisao je trogodišnji ugovor sa italijanskim trenerom Frančeskom Fariolijem, bivšim trenerom Nice, u pokušaju da vrati klub na staze stare slave nakon teške sezone.

U četvrtak je holandski fudbalski velikan Ajaks najavio da je potpisao trogodišnji ugovor sa italijanskim trenerom Frančeskom Fariolijem iz Nice. Farioli će preuzeti vođenje ekipe od Džona van ‘t Šipa, koji je bio privremeno rešenje nakon otpuštanja Morisa Stejna.

Ajaks je završio prošlu sezonu na petom mestu u Erediviziji, sa zaostatkom od 35 bodova za šampionom PSV Ajndhovenom, što je bio znak alarmantne krize u klubu. Farioli, sa 35 godina, dolazi sa ciljem da obnovi slavu četvorostrukog evropskog šampiona.

„Želim da vratim Ajaks na vrh holandskog fudbala povezujući se sa DNK kluba i donoseći novu energiju kroz pozitivan način rada i razmišljanja,“ izjavio je Farioli. On je prvi strani trener koji vodi Ajaks od vremena danskog stručnjaka Mortena Olsena 1998. godine.

Farioli, koji ima diplomu iz filozofije i nikada nije igrao fudbal na profesionalnom nivou, započeo je trenersku karijeru kao trener golmana u Akademiji Aspire u Kataru. Italijanski kolega Roberto De Zerbi prepoznao je njegov potencijal i angažovao ga u Beneventu, a kasnije su zajedno radili i u Sasuolu.

„Frančesko je inteligentan čovek koji dobro komunicira sa ljudima, što je veoma važno za ovaj posao. Verujemo da se dobro uklapa u Ajaks,“ rekao je tehnički direktor Aleks Kros na zvaničnom sajtu kluba.

Pre dolaska u Ajaks, Farioli je vodio Nicu do petog mesta u francuskoj Ligi 1 ove sezone. Njegov ugovor sa Ajaksom počinje 11. juna, dok finansijski detalji nisu objavljeni.