AI može dramatično da smanji vreme potrebno za VAR ofsajd na fudbalskim utakmicama Premijer lige

AI može dramatično da smanji vreme potrebno za VAR ofsajd na fudbalskim utakmicama Premijer lige

Početak nove fudbalske sezone Engleske Premijer lige (EPL) doživljava dalje promene u načinu rada VAR-a (video pomoćni sudija). VAR je uveden u EPL 2019. godine u pokušaju da se smanji broj pogrešnih sudijskih odluka, uključujući ofsajd—ali njegova upotreba je i dalje mnogo kritikovana.

Video reprize sudijskih odluka pregledavaju u realnom vremenu sudije i drugi zvaničnici u Stocklei Parku, zapadnom Londonu. Saveti ovih zvaničnika i video snimak ključnog trenutka se zatim vraćaju sudiji na terenu, kako bi se obezbedila tačnost njihovih odluka.

EPL tvrdi da se ispravna odluka sada donosi u 96% vremena, u odnosu na 82% pre uvođenja VAR-a. Akademsko istraživanje je takođe otkrilo poboljšanje u donošenju odluka nakon uvođenja VAR-a, koji je prošle sezone pregledao oko 1.300 EPL utakmica.

Jedna od najvećih kritika VAR-a je vreme potrebno da se izvrši revizija, a EPL će uskoro početi da koristi veštačku inteligenciju (AI) da se bavi ovim problemom.

Poluautomatizovana ofsajd tehnologija (SAOT), koja je već korišćena na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. i evrima 2024., koristi veštačku inteligenciju za brzo praćenje igrača sa visokim nivoom detalja.

Procenjeno je da SAOT može da smanji vreme potrebno za odluke u ofsajdu do 31 sekunde. Takođe pruža jasniju sliku za TV gledaoce koji gledaju ove ofsajd prekršaje. Umesto da se dve linije plave i zelene ili crvene ručno postavljaju preko slike terena, SAOT nameće virtuelnu vertikalnu zavesu koja tačno pokazuje koji deo tela igrača je u ofsajdu.

Tehnologija je zasnovana na sistemima kompjuterskog vida koji mogu pratiti do 10.000 tačaka na površini tela svakog igrača i lopte. Može da prati igrače brzinom od 200 ažuriranja u sekundi, prema Genius Sports-u, kompaniji za prenos podataka koja je dobila SAOT ugovor EPL-a.

Takvo praćenje sa velikim detaljima i velikom brzinom omogućeno je savremenom veštačkom inteligencijom i algoritmima za duboko učenje — tehnologijom koja simulira način na koji ljudski mozak donosi odluke. Može da probavi ogromne količine video podataka koje su snimile desetine kamera instaliranih na svakom fudbalskom terenu EPL-a.

Konvolucione neuronske mreže (CNN) su vrsta algoritma dubokog učenja posebno dizajniranog za obradu i razumevanje sadržaja slika i video zapisa. Oni igraju ključnu ulogu u radu SAOT-a.

CNN analiziraju slike tako što ih provlače kroz ono što se zove višestepeni hijerarhijski proces. Slojevi u početnim fazama obrade izdvajaju osnovne karakteristike iz slike, kao što su ivice, mrlje i uglovi, dok slojevi dalje nizvodno agregiraju i spajaju ove karakteristike u prostorno veće, konceptualno smislenije kategorije.

Kada se primeni na praćenje tačaka na površini, kao u slučaju tehnologije kompjuterskog vida kompanije Genius Sports, CNN-ovi su prilagođeni i obučeni da proizvedu procenu prostornih koordinata svake tačke na telu igrača i lopte za svaku emitovanu sliku.

Ali prvo sistem veštačke inteligencije treba da bude „obučen“ — drugim rečima, nahraniti više primera onoga što će tražiti, kako bi poboljšao način na koji obavlja ove zadatke. Ovaj proces obuke, koji se dešava uglavnom automatski, zahtevan je za računare — ali kada se završi, sistem može da isporuči predviđanja u realnom vremenu za SAOT.

Kontinuirani napredak u istraživanju i inženjeringu veštačke inteligencije pomera granice mnogih aspekata analitike sportskih podataka, pri čemu je primena SAOT-a na fudbalskim utakmicama najvišeg nivoa istaknut primer korišćenja najnovije tehnologije.

Očekuje se da će uvođenje SAOT-a početi u oktobru 2024. godine, kada se čelnici EPL-a uvere da je sve u redu. Glavni fudbalski direktor EPL-a, Toni Skols, rekao je da VAR možda „nikada neće biti savršen“. Međutim, uvođenje SAOT-a će ga verovatno približiti, a to bi moglo pomoći da tehnologija bude šire prihvaćena od strane većine fanova.

Mnogi navijači kažu da su za VAR ako se poboljša. Pored vremena potrebnog za donošenje odluka, kritike uključuju smanjenje zadovoljstva navijača, smanjenje spontanosti proslavljanja golova i uočenu pedantnost prema marginalnim odlukama.

Korišćenje VAR-a od strane EPL-a je čak bilo predloženo da ga Vulverhempton Vonderersi odustanu na sastanku klubova Premijer lige na kraju sezone 2022–23—ali Vulvsi su izgubili ovaj glas sa 19–1.