Fudbalerke napustile argentinsku žensku reprezentaciju nakon spora oko plate i uslova

Fudbalerke napustile argentinsku žensku reprezentaciju nakon spora oko plate i uslova

Tri fudbalerke argentinske ženske reprezentacije napustile su tim zbog neslaganja oko nedostatka isplate plata i loših uslova uoči predstojećih prijateljskih mečeva. Ova situacija je izazvala iznenađenje s obzirom na uslove i tretman koje uživa muška reprezentacija Argentine, koja je poznata po uspesima na Svetskim prvenstvima.

Među igračicama koje su odlučile da napuste tim su golmanica Laurina Oliveiros, defanzivac Hulijeta Kruz i veznjakinja Lorena Benitez, sve redovne starterke nacionalnog tima. Njihov potez dolazi uoči planiranih prijateljskih mečeva protiv Kostarike.

Hulijeta Kruz je putem Instagrama izrazila frustraciju zbog nepravde koju oseća, ističući potrebu za unapređenjem uslova za žensku fudbalsku reprezentaciju Argentine, ne samo u finansijskom smislu, već i u pogledu treninga i ishrane. Kruz i Benitez su otkrile da su tokom treninga dobijale sendvič sa šunkom i sirom, zajedno sa bananom, smatrajući da to nije dovoljno za sportiste visokih performansi.

Fudbalski savez Argentine je odbio da plati igračicama za učešće na dva prijateljska meča zbog toga što će se odigrati u njihovom domaćem gradu, Buenos Ajresu. Dodatno, članovima porodica igračica je naplaćivano 5.000 pezosa za ulaznice na stadion.

Golmanica Oliveros je podelila svoje osećaje putem Instagrama, naglašavajući razočaranje i nestanak snova zbog trenutne situacije. Istakla je važnost stvaranja boljih uslova za buduće generacije fudbalerki.

Estefanija Banini, koja se smatra jednom od najboljih fudbalerki Argentine svih vremena, podržala je odluku svojih bivših saigračica. Ona je i sama prošle godine prestala da igra za reprezentaciju.

Fudbalski savez Argentine zasad nije komentarisao ovaj slučaj. Profesionalno prvenstvo ženskog fudbala u Argentini postoji tek pet godina, ali igračice smatraju da su potrebna značajnija unapređenja kako bi se postigao adekvatan nivo podrške i tretmana.

Ženske fudbalske ekipe Argentine često se suočavaju sa izazovima u južnoameričkim takmičenjima, posebno u konkurenciji sa ekipama poput Kolumbije i Brazila. Brazilska reprezentacija će biti domaćin Svetskog prvenstva za žene 2027. godine.