Orlove u Minhenu dočekalo 14 stepeni

Orlove u Minhenu dočekalo 14 stepeni

Reprezentativci Srbije stigli su u Nemačku. Posle nepunih 80 minuta leta, dotakli su pistu minhenskog aerodroma i odmah potom krenuli u sat vremena udaljenu bazu u Augzburgu.

Od izveštača iz Minhena

Orlove je u Nemačkoj zatekao i blagi temperaturni šok – svega 14 Celzijusa. Dan ranije, u Beogradu je bilo čak 35!

Selektor Dragan Stojković otkazao je ranije, za sredu, planirani trening u nemačkoj bazi.

Prvi radni dan biće četvrtak, a od subote će srpski reprezentativci trenirati u Gelzenkirhenu.

U Nemačkoj, sudeći barem prema slikama iz Minhena, atmosfera odudara od grozničavog očekivanja početka kontinentalnog šampionata. Tek po koji bilbord, ili omanja slika, čak i u centru grada nagoveštavaju centralni fudbalski događaj leta 2024.

Domaćini uveravaju da spektakl sledi tek s početkom takmičenja.

U prvoj utakmici, 14. juna, igraće Nemačka i Škotska.

A, većinu novinara iz Srbije sačekalo je i dodatno neprijatno iznenađenje po dolasku u Minhen – ostali su bez akreditacija za praćenje Evropskog prvenstva. I to zbog problema tehničke prirode.

Sistem nemačke policije, naime, zbog neprepoznavanja latiničnih slova sa kvačicom nije dozvolio izdavanje zvaničnog dokumenta novinarima iz Srbije. Prethodno su UEFA formulari izbacili latinična slova – š, č, ž i dž, dovoljno za uvod u problem. Zbog razlike između slova u pasošima i akreditacija UEFA veliki broj srpskih novinara vratio se neobavljena posla iz akreditacionog centra. U sličnom problemu našli su se i poslednici medija iz regiona bivše Jugoslavije, ali i iz Portugala, nekadašnjih sovjetskih republika…

Volonteri UEFA pokušali su brzo i ljubazno da reše, naoko, složen problem. Uradili su deo posla, ali konačnu ocenu moraće da daju nemačke vlasti. Prema najavama, čekaće se sat, dva, dan, ili dva…

Na listi retkih srećnika našla su se svega četvorica novinara iz Srbije.