Kipjegon i Vanjonji dominiraju u finalu Dijamantske lige

Kipjegon i Vanjonji dominiraju u finalu Dijamantske lige

Olimpijski šampioni na srednjim stazama, Fejt Kipjegon i Emanuel Vanjonji, zablestali su u finalu Dijamantske lige održanom u subotu, pružajući Keniji impresivnu večer na atletskim stazama.

Fejt Kipjegon, koja nije izgubila trku na 1.500 metara više od tri godine, postavila je impresivan rezultat od 3:54,75, oborivši 21-godišnji rekord Memorijal Van Damme meča za 0,58 sekundi. Kipjegon je izjavila da svetski rekord nije bio njen cilj, već da je želela da završi sezonu na visokom nivou. Svetska šampionka u miljama Diribe Velteji zauzela je drugo mesto, dok je srebrna olimpijska medalja Džesika Hal bila treća.

U muškoj konkurenciji na 800 metara, Emanuel Vanjonji je pobedio u dramatičnoj završnici, gde su prva četiri takmičara bila u razmaku od jedne sekunde. Vanjonji je nadmašio bronzanog olimpijca Đamela Sedjatija, olimpijskog srebrnog Marka Aropa i evropskog šampiona Gabrijela Tuala.

Na trci na 5.000 metara za žene, dvostruka olimpijska šampionka Beatris Čebet iz Kenije pobedila je sa vremenom 14:09,82, što je više od devet sekundi brže od prethodnog rekorda susreta. Medina Eise iz Etiopije, koja je postavila svetski rekord do 20 godina, završila je na drugom mestu sa 12 sekundi zaostatka.

Fejt Čerotič iz Kenije ostvarila je značajnu pobedu na trci sa preponama na 3.000 metara, pobedivši prethodne olimpijske šampione Vinfreda Javija i Penrut Čemutai. Čerotič je komentarisala da nije očekivala pobedu, ali je verovala u svoju strategiju da ostane u prednosti do poslednjeg skoka u vodu.

U trci na 200 metara, Bocvanski sprinter Letsile Tebogo, koji je imao niz od 200 pobeda, pretrpeo je prvi poraz od američkog takmičara Kenija Bednareka. Bednarek je pobedio sa rezultatom 19,67, nadmašivši Teboga za 0,13 sekundi.

U bacačkom krugu, italijanski bacač kugle Leonardo Fabri pobedio je američkog olimpijskog šampiona Rajana Krauzera. Fabrijev rezultat od 22,98 metara oborio je njegov nacionalni rekord i rekord susreta, dok se Krauzer, u drugom pokušaju, približio na 22,79 metara. Fabri je istakao da je zadovoljan rezultatom, ali da veruje da može da pređe 23 metra.