Đoković pobedio u prvom singl meču u SAD od 2021. godine

Đoković pobedio u prvom singl meču u SAD od 2021. godine

Novak Đoković je imao kratku noć u svom prvom singl meču u Sjedinjenim Američkim Državama od 2021. godine, pobedivši Aleksandra Davidovića Fokinu na Zapadno-srednjem turniru (Western & Southern Open) u sredu. Španac se povukao ranije u drugom setu zbog povrede donjeg dela leđa.

Drugi rangirani Đoković je osvojio prvi set rezultatom 6-4. Samo dva poena u drugom setu, Davidović Fokina je pretrpeo bol nakon svog servisa i završio meč nakon 46 minuta.

„Ove večeri su osećaji pomalo pomešani“, izjavio je Đoković. „Stvarno volim Aleksandra. Van terena se dobro slažemo. Treniramo zajedno u Španiji. Rekao mi je da ima problem sa donjim delom leđa koji se pojavio juče. Nažalost.“

Sa 36 godina, Đoković je doživeo poraz u dublu u utorak pri povratku u zemlju zbog restrikcija vezanih za vakcinaciju protiv COVID-19. Ovo je njegov prvi nastup u Sinsinatiju od 2019. godine. Western & Southern Open 2020. godine je odigran u Njujorku zbog COVID-19 pandemije.

Ovaj meč označava Đokovićev prvi singl susret od poraza od strane Karlosa Alkaraza u finalu Vimbldona. Kao osvajač rekordnih 23 Grand Slam titula u singlu kod muškaraca, Đoković će se suočiti sa Francuzom Gaelom Monfilom, koji do sada ima 0-18 poraza u međusobnim duelima, u četvrtak.

„Očigledno, igranje jednog seta je bolje nego ne igrati ili izgubiti“, konstatovao je Đoković. „Imam još jednu šansu sutra. Pokušavam da se oslobodim rđe.“

Iga Svjontek, najbolje rangirana igračica, nikada nije stigla do četvrtfinala turnira u Sinsinatiju. Ipak, započela je nedelju sa ohrabrujućom pobedom nad američkom kvalifikantkinjom Daniel Kolins sa rezultatom 6-1, 6-0.

„Prošle godine nisam imala samopouzdanja u Sinsinatiju, tako da je ovo veliki napredak za mene“, podelila je Svjontek. „Verujem da će mi to podići samopouzdanje. Srećna sam što mogu da igram bolji tenis ovde ove godine.“

U sledećem kolu, Svjontek će se suočiti sa Zheng Kinven, kineskom profesionalkom, koja se oporavila i pobedila 43-godišnju Venus Vilijams sa rezultatom 1-6, 6-2, 6-1 u sredu.

Najveće iznenađenje kod žena dogodilo se kada je 18-godišnja Linda Noskova šokirala devetoplasiranu Petru Kvitovu sa rezultatom 3-6, 6-2, 6-4. Kvitova je prošle godine stigla do finala u Sinsinatiju.

U meču koji je trajao 2 sata i 17 minuta, četvrtoplasirana Elena Ribakina je pobedila Jelenu Ostapenko sa rezultatom 6-7 (6), 6-2, 6-4.

Stefanos Tsitsipas, rangiran četvrti, je pobedio Amerikanca Bena Šeltona u dva seta, sa rezultatima 7-6 (3) i 7-6 (2). Tsitsipas je primetio, „Igrači poput njega nemaju šta da izgube. On i dalje igra sa bezbrižnim duhom na terenu, kao što sam i ja radio kada sam prvi put počeo.“

To je bio uspešan dan za američke igrače. Trećerangirana Džesika Pegula je uspela da se odbrani od pretnje kvalifikantkinje Martine Trevisan, i na kraju je pobedila rezultatom 6-7 (2), 6-2, 6-3. Sedmerangirana Koko Gof je savladala Mejir Šerif sa rezultatom 6-2, 6-2 tokom noćne sesije.

Turnir Masters 1000 se održava u Sinsinatiju od 1899. godine i ostaje najstariji profesionalni turnir koji se odvija u istom gradu. Njegova budućnost je neizvesna, sa mogućim preseljenjem u Šarlot, Severna Karolina, 2026. godine.