Đoković kritikuje Norijevo ponašanje na Otvorenom prvenstvu Italije: „Nije fer plej“

Đoković kritikuje Norijevo ponašanje na Otvorenom prvenstvu Italije: „Nije fer plej“

Besni pogled Novaka Đokovića jasno je pokazao koliko je 22-struki grend slem šampion bio besan na svog protivnika.

I to nije bilo samo zato što ga je Kameron Nori udario u levu potkoljenicu udarcem iznad glave nakon što je Đoković već okrenuo leđa i primio poen rano u drugom setu u pobedi Srbina od 6-3, 6-4 u utorak.

Bilo je i drugih slučajeva lošeg sportskog ponašanja Norija, rekao je Đoković nakon što je 17. godinu zaredom stigao do četvrtfinala Otvorenog prvenstva Italije.

Đoković se takođe osvrnuo na to kako je njegov britanski protivnik uzeo medicinski tajm-aut neposredno pre nego što je odservirao meč.

„Gledao sam reprizu kada me je udario. Možda bi se moglo reći da me nije namerno udario”, rekao je Đoković na pitanje o svom ljutom blesku prema Noriju nakon incidenta. „Možda se i nije radilo toliko o tome. … Od samog početka je radio sve što je bilo dozvoljeno. Dozvoljeno mu je da uzme medicinski tajm-aut. Dozvoljeno mu je da udari igrača. Dozvoljeno mu je da kaže ‘Hajde’ u lice manje-više svaki poen iz prve utakmice.

„To su stvari za koje mi igrači znamo u svlačionici da nije fer plej, nije to kako se ophodimo jedni prema drugima“, rekao je Đoković. „On je doneo vatru, a ja sam na to odgovorio. Neću dozvoliti da mi se neko ovako ponaša samo savijajući glavu. Na to ću odgovoriti.“

Očigledno motivisan Norijevim ponašanjem, Đoković je postigao svoj najbolji učinak na šljaci ove godine protiv 13. nosioca Norija, koji nije bio dostupan za komentar.

U ženskoj akciji, dvostruki branilac titule Rima Iga Sviatek pobedila je Donu Vekić sa 6-3, 6-4, a sledeće će se suočiti sa šampionkom Vimbldona Elenom Ribakinom.

Ciljajući na svoju sedmu titulu na Foro Italico, Đokoviću je čitava partija bila u klancu nakon što se povremeno mučio u prethodnim rundama i na prethodna dva turnira na šljaci.

U oblačnom danu nakon što je celo jutro padala kiša, Đoković je delovao koncentrisan od samog početka.

„Zapravo sam završio zagrevanje 10 minuta pre nego što sam izašao na teren. Tako da sam malo žurio sa svime, ali nismo mogli (da se zagrejemo) ranije zbog kiše – rekao je Đoković. „Zato mi je drago što sam prevazišao današnji izazov u ​​ravnim setovima i nastavio dalje.

Đoković je viđen u sobi za trenere pre meča, pošto je uzeo tri nedelje pauze pre ovog turnira zbog dugotrajnog problema sa hirurški saniranim desnim laktom.

„Svaki dan je nešto“, rekao je 35-godišnji Đoković, ne precizirajući šta ga muči. „Ali na sreću, uspeo sam da igram i završim meč, pa se nadam da će sutra biti malo bolje.

Đoković je napravio manje od upola manje neiznuđenih grešaka od Norija, 14-29; i imao još dva pobednika, 21-19.

Nori je ranije ove godine osvojio titulu na šljaci u Rio de Žaneiru, pobedivši Karlosa Alkaraza u finalu.

Đoković će posle ovog turnira izgubiti broj 1 na rang listi od Alkaraza — iako je Alkaraz u ponedeljak u trećem kolu pobedio 135. rangirani mađarski kvalifikant Fabijan Marozan.

Alkaraz će stoga biti prvi nosilac, a Đoković drugi na Otvorenom prvenstvu Francuske, koje počinje za 12 dana.

Đoković će se sledeće suočiti sa sedmim nosiocem Holgerom Runeom u revanšu finala Mastersa u Parizu koji je 20-godišnji Danac osvojio u novembru. Rune je pobedio australijskog kvalifikanta Alekseja Popirina sa 6-4, 5-7, 6-4.

„Pomalo me podseća na način na koji igra“, rekao je Đoković o Runeu. „Zaista u formi fizički, odlična odbrana, ali i odličan kontra-udarac. Može da te povredi i sa strane i sa strane. Zaista solidan servis. Agresivni vraća. Samo svestrani igrač na svim površinama.

Rune je prošlog meseca stigao do finala Mastersa u Monte Karlu.

„Biće to veoma fizički meč“, rekao je Đoković.

Takođe, šampion iz 2017. Aleksandar Zverev završio je pobedu od 6-4, 7-5 nad J.J. Volf u meču koji je prekinut zbog kiše pri rezultatu 3-3 u drugom setu u ponedeljak.

Zverev će kasnije ponovo igrati protiv Danila Medvedeva u 15. meču u karijeri između njih dvojice.

Stefanos Cicipas je eliminisao Lorenca Sonega sa 6-3, 7-6 (3) u drugom meču koji je počeo u ponedeljak. Cicipas će kasnije igrati protiv još jednog Italijana, Lorenca Musettija, u noćnoj sesiji.

Museti je pobedio Frensis Tijafo sa 5-7, 6-4, 6-3 u meču koji je takođe bio suspendovan.