Đoković kaže da nema ljutnje zbog australijske deportacije

Đoković kaže da nema ljutnje zbog australijske deportacije

Novak Đoković je ponovio svoje ranije komentare da nije ljut na povratak u Australiju nakon ukidanja vize i naknadne deportacije u januaru uoči teniskog turnira Australijan opena.

Đoković je deportovan pre skoro 12 meseci pošto je stigao nevakcinisan protiv COVID-19 u vreme kada je zemlja još uvek bila podvrgnuta strogim karantenskim propisima i dokazima o vakcinaciji.

Ti propisi su od tada ukinuti, a australijska vlada je u novembru poništila trogodišnju zabranu koja je usledila nakon Đokovićeve deportacije i odobrila mu vizu za povratak na Australijan open koji počinje 16. januara.

Đoković se vratio u Australiju u utorak uoči Adelaide International, gde bi trebalo da igra sledeće nedelje.

„Divno je vratiti se u Australiju“, rekao je on u četvrtak. „To je zemlja u kojoj sam imao ogroman uspeh u svojoj karijeri, posebno u Melburnu. To je moj daleko najuspešniji grend slem. Nadam se da će sve biti pozitivno. Očigledno reakcija navijača nije nešto što mogu da predvidim.

„Daću sve od sebe da igram dobar tenis i donesem dobre emocije i osećanja publici.

Đoković je rekao da i dalje ima poteškoća da zaboravi svoju deportaciju.

„Očigledno ono što se desilo pre 12 meseci nije bilo lako za mene, moju porodicu, tim, bilo koga ko mi je blizak. Očigledno je razočaravajuće tako napustiti zemlju“, rekao je on.

„Ne možete zaboraviti te događaje. To je jedna od ovih stvari koja ostaje sa tobom do kraja života. To je nešto što nikada ranije nisam iskusio i nadam se da nikada više. Ali to je za mene dragoceno životno iskustvo i nešto što će, kao što sam rekao, ostati tu, ali moram da idem dalje.

Đoković je osvojio Australijan open rekordnih devet puta, uključujući poslednja tri puta kada je igrao. Rafael Nadal osvojio je titulu 2022. u Đokovićevom odsustvu.