Oko 30 zemalja pozvalo je MOK da isključi Ruse i Beloruse sa Olimpijade

Oko 30 zemalja pozvalo je MOK da isključi Ruse i Beloruse sa Olimpijade

Vlade skoro 30 zemalja, uključujući domaćina Olimpijade 2024, Francusku, pozvale su Međunarodni olimpijski komitet da ukloni Ruse i Beloruse iz učešća na igrama u Parizu zbog problema sa jasnoćom „neutralnosti“ sportista.

Ovo se navodi u pismu oko 30 zemalja upućenom MOK-u, prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na publikaciju Politico, koja je pročitala sadržaj apela.

MOK je ranije rekao da će proučiti mogućnost da se ruski i beloruski sportisti takmiče u Parizu pod neutralnom zastavom. To je izazvalo negodovanje u Kijevu, a sada je dobilo konkretan odgovor ukrajinskih saveznika, naglašava izdanje.

U pismu je oko 30 zemalja navelo veze između sporta i vojske u Rusiji i Belorusiji.

„Dok se ne reše ova fundamentalna pitanja i značajan nedostatak jasnoće i konkretnih detalja u vezi sa efektivnošću modela ’neutralnosti’, ne slažemo se da ruskim i beloruskim sportistima treba dozvoliti da se takmiče“, navodi se u pismu.

Osim toga, „u Rusiji i Belorusiji su sport i politika usko isprepleteni“, navode te zemlje.

Oni su naglasili da na pozadini brutalnosti ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini „nema praktičnih razloga da se odstupi od režima isključenja ruskih i beloruskih sportista koji je MOK uspostavio u svom saopštenju od 28. februara 2022. godine“.

„Imamo ozbiljne sumnje u to koliko je realno da se ruski i beloruski olimpijski sportisti takmiče pod neutralnom zastavom – pod uslovima MOK-a da se ne identifikuju sa svojom zemljom – kada ih direktno finansiraju i podržavaju njihove države, za razliku od na primer, profesionalni teniseri“, dodaje se u saopštenju.

„Čvrste veze i povezanost ruskih sportista sa ruskom vojskom takođe izazivaju jasnu zabrinutost“, navele su zemlje.

„Stoga, naš kolektivni pristup nikada nije bio diskriminacija samo na osnovu nacionalnosti, ali ove ozbiljne zabrinutosti MOK mora uzeti u obzir“, navodi se u apelu.

Pismo su potpisali predstavnici vlada Nemačke, Velike Britanije i SAD, kao i Francuske. Francuski potpis zadaće najveću glavobolju MOK-u dok je Pariz domaćin Olimpijade.

Potpisnici pisma su: Austrija, Belgija, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Island, Irska, Južna Koreja, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Rumunija, Slovačka , Slovenije i Švedske.

Podsetimo, baltičke zemlje i Poljska zvanično traže od MOK da ne pusti Ruse i Beloruse na Olimpijadu. Austrijska vlada se takođe protivila učešću Rusa i Belorusa na Olimpijskim igrama 2024. godine