OI: Nema karantina po dolasku u Japan, testiranje svaki dan

OI: Nema karantina po dolasku u Japan, testiranje svaki dan

Organizacioni odbor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju izneo je novi plan kako će takmičari, treneri i prateće osoblje funkcionisati tokom najveće smotre svetskog sporta u julu i avgustu ove godine.

Odlučeno je da članovi olimpijskih timova ne moraju da budu u karantinu 14 dana po dolasku u Japan, kako je prvobitno predviđeno. Sportisti će moći odmah da treniraju. Međutim, tokom boravka u Tokiju biće u „mehuru“ odnosno jedina relacija će im biti olimpijsko selo – borilište.

Svi učesnici biće testirani svaki dan na koronavirus. Pozitivan nalaz značiće automatsku eliminaciju. Takođe pre dolaska na Igre, moraće da urade dva testa. Samo sa negativnim nalazom biće im omogućen ulazak u Japan.

Trenutno je u Japanu jako ozbiljna situacija sa koronavirusom. Umrlo je više od 10.000 ljudi, a beleži se najveći broj zaraženih na dnevnom nivou. Čelnici Tokija su pre neki dan proglasili vanredno stanje u glavnom gradu Japana.

Dodatni problem stvara činjenica da je do sada vakcinisano manje od jedan posto stanovništva. Sve ankete u poslednjih šest meseci pokazuju da je više od 70 posto ljudi u Japanu protiv održavanja olimpijskih igara u ovakvim uslovima.