Odbojkaši Srbije eliminacionu fazu Evropskog prvenstva počinju protiv Češke

Odbojkaši Srbije eliminacionu fazu Evropskog prvenstva počinju protiv Češke

Odbojkaše Srbije očekuje duel protiv Češke u osmini finala Evropskog prvenstva. Meč je na programu u nedelju, 10. septembra od 18.00 sati.

Nakon uspešno realizovane grupne faze odigrane u Peruđi i Ankoni, srpski odbojkaši eliminacionu rundu Evropskog prvenstva nastavljaju u Bariju.

Srbija je takmičenje u Grupi A završila na drugoj poziciji, iza Italije.

Izabranici selektora Igora Kolakovića su doživeli poraz od domaćina – Italije, a bili su bolji od Švajcarske, Belgije, Estonije i Nemačke.

U osmini finala očekuje ih duel protiv Češke, trećeplasirane ekipe iz C Grupe. Česi su savladali Dansku, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, a poraz su doživeli od Holandije i Poljske.

Ukoliko Srbija bude bolja, četvrtfinalni meč igraće protiv Poljske ili Belgije.

Dobra vest za reprezentaciju Srbije što je oporavak kapitena Uroša Kovačevića pri kraju. Ukoliko „orlovi“ ozbore četvrtfinale izvesno je da će Kovačević biti u timu.

Odbojkaška reprezentacija Češke ima zapažene rezultate, a samim tim i tradiciju uspeha na evropskim i svetskim takmičenjima. Međutim, poslednjih godina ne slovi za snažnog i neugodnog protivnika.

Češka je osvojila prvo Evropsko prvenstvo, odigrano 1948. godine. S početkom sedamdesetih godina 20. veka, rezultati, odnosno uspesi bivali su sve ređi. 

Poslednju evropsku medalju ekipa Češke osvojila je 1985. godine kada je poražena od Sovjetskog Saveza u finalu takmičenja. Na prethodnom šampionatu Evrope okončali su takmičenje na osmom mestu.

U istoriji reprezentacije, Češka ima sedam medalja na evropskim šampionatima, tri zlatne i četiri srebrne.

Poslednjih godina u reprezentaciji Češke izdvajaju se Lukaš Vašina i Marek Šotola na poziciji primača. Predvodnik tima je korektor Jan Hadrava, korektor. Igra im nije preterano brza, servisi deluju uhvatljivo i ukoliko Srbija bude na prepoznatljivom novou može se nadati trijumfu.

Selektor tima je Jirži Novak, nekadašnji reprezentativac zemlje.

Odbojkaši Srbije i Češke u pripremnom periodu dva puta su odmerili snage, oba puta izabranici Kolakovića bili su bolji od Novakovih.