Obala Slonovače ponovo pobedila u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo dok gostujući timovi drže prednost

Obala Slonovače ponovo pobedila u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo dok gostujući timovi drže prednost

Pobednički start Obale Slonovače u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo nastavljen je pobedom od 2:0 nad Gambijom, pošto su bile među pet zemalja koje su imale uspeh u gostima u grupnim mečevima u ponedeljak.

Golovi Kristijana Kuamea i Seko Fofane obezbedili su uspeh mađioničarima iz Slonovače u Dar-es-Salamu, gde je Gambija bila domaćin utakmice jer se smatralo da njihovi stadioni nisu bili dovoljno sposobni da budu domaćini međunarodnih utakmica.

Na gostovanju su takođe pobedili Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja Bisao, Kenija i Madagaskar, dok je Mali bio iznenađujući domaći žreb dok se nastavljaju afričke preliminarne utakmice za finale Svetskog prvenstva 2026.

Slonovaci, koji će biti domaćini januarskog Kupa Afričkih nacija, sada su na vrhu Grupe F, sa šest bodova sa drugoplasiranim Gabonom, dok je Kenija na trećem mestu sa tri boda posle pobede od 5-0 nad Sejšelima.

Ta utakmica je održana u Abidžanu u Obali Slonovače, a Sejšelima je još jedna od 19 afričkih zemalja bila zabranjena korišćenje njihovih domaćih stadiona.

Majkl Olunga je postigao dva gola u prvih šest minuta, dok je Kenija, tek nakon dvogodišnje zabrane FIFA, prešla u ofanzivu, a Masud Juma je dodao trećinu pre pauze. Runi Onjango i zamenik Benson Omala postigli su još dva gola u drugom poluvremenu.

Kapiten Ekvatorijalne Gvineje Emilio Nsue osvojio je pobednika pošto su trijumfovali na gostovanju Liberiji sa desetočlanim golom, golom posle devet minuta. Postigao je i jedini gol na domaćem meču u sredu protiv Namibije. Bivša španska kolonija sada je na vrhu Grupe H.

Pobednik Gvineje Bisao protiv Džibutija u utakmici Grupe A u Kairu došao je od strane švajcarskog napadača Maura Rodrigesa, dok je Madagaskar pobedio Čad sa 3:0 u Grupi I uz duel Njive Rakotoharimalale i gol za nadoknadu Loika Lapusena.

Takođe u Grupi I, Kamori Dumbija iz Malija postigao je gol u 76. minutu i ​​doveo ih u vođstvo kod kuće u Bamaku protiv Centralnoafričke Republike, ali je vođstvo trajalo samo dva minuta pre nego što je Džefri Kondogbija izjednačio.

Samo pobednici grupa plasiraju se u finale 2026. u Kanadi, Meksiku i SAD, a četiri najbolje plasirana drugoplasirana dobijaju šansu za plasman na dva plej-of turnira.

U utorak će se održati još 15 kvalifikacija, uključujući prvu za Maroko koji su bili polufinalisti na poslednjem Svetskom prvenstvu u Kataru prošle godine. Posećuju Tanzaniju u Dar-es-Salamu u grupi E.