Obala Slonovače osvaja Kup Afričkih nacija pobedom nad Nigerijom

Obala Slonovače osvaja Kup Afričkih nacija pobedom nad Nigerijom

Sebastijen Haler je postao heroj Obale Slonovače nakon što je svojim golom iz neposredne blizine u 81. minutu doneo pobedu od 2-1 nad Nigerijom u finalu Kupa Afričkih nacija, koje se održalo u nedelju.

Franck Kesije je izjednačio rezultat za domaćina u 62. minutu, otvarajući put za preokret i trijumf Obale Slonovače.

Ovo je treća titula za Obalu Slonovače u istoriji Kupa Afričkih nacija, nakon pobeda 1992. i 2015. godine, pri čemu su obe prethodne titule osvojene u dramatičnim penal serijama.

Kapiten Nigerije, Vilijam Troost-Ekong, postigao je prvi gol meča u 38. minutu, iznenađujući domaćine udarcem glavom nakon kornera. Međutim, ekipa Obale Slonovače pokazala je izvanredan karakter i uspela da preokrene rezultat zahvaljujući Halerovom golgeterskom instinktu.

Sebastijen Haler je takođe postigao ključni gol u polufinalu, obezbeđujući pobedu nad Kongom rezultatom 1:0, i time nastavio svoj impresivan niz na turniru.

Ovaj trijumf Obale Slonovače dodatno je osnažio njihovu reputaciju kao jedne od najjačih fudbalskih sila na afričkom kontinentu, dok su Super Orlovi Nigerije pokazali izuzetnu igru tokom turnira, ali su na kraju morali priznati superiornost domaćina.