Njukasl je porazio Arsenal u prvoj ligi kontroverznim golom

Njukasl je porazio Arsenal u prvoj ligi kontroverznim golom

Njukasl junajted preneo je Arsenalu prvi poraz u Premijer ligi ove sezone pobedom od 1:0 u subotu zahvaljujući kontroverznom golu Entonija Gordona u drugom poluvremenu posle dugog VAR pregleda koji je ostavio gostujućeg menadžera Mikel Arteta livid.

Gordon je pogodio u 64. minutu, pucajući pored golmana Dejvida Raja iz neposredne blizine posle gađanja.

Usledila je VAR pauza od četiri minuta i šest sekundi da bi se proverilo da li je lopta izašla van terena, da li je došlo do prekršaja u nadogradnji i za ofsajd pre nego što su domaći navijači mogli da slave.

„Sramotno je šta se desilo, kako stoji ovaj cilj“, rekao je Arteta novinarima. „U Premijer ligi – ova liga za koju kažemo da je najbolja na svetu. Ja sam 20 godina u ovoj zemlji i sada me je sramota. To je sramota.

Njukasl, koji je neporažen u poslednjih sedam ligaških utakmica, popeo se na šesto mesto sa 20 bodova posle 11 utakmica. Arsenal, koji nije postigao pogodak prvi put u svim takmičenjima u ovom terminu, treći je sa 24, tri iza lidera Mančester sitija.

„Teška utakmica. Ogromna pobeda“, rekao je menadžer svraka Edi Hou za Skaj Sports. „Pune zasluge igračima za ono što su danas dali, bio je to borbeni učinak.

Pobeda je završila sjajnu nedelju za Njukasl, koji je u sredu savladao nosioca Liga kupa Mančester junajteda sa 3-0 u njihovom okršaju četvrtog kola na Old Trafordu.

Arteta je želeo da preokrene situaciju nakon razočaravajućih dana kada je njegova ekipa eliminisana iz Liga kupa porazom od Vest Hem junajteda sa 3-1.

Utakmica na Sent Džejms Parku bila je puna emocija, ali nedostajala je kvalitet veći deo vremena, a temperamenti su proključali pre pauze uz nalet žutih kartona.

Kai Haverc iz Arsenala dobio je žuti karton zbog nepromišljenog obračuna sa Šonom Longstafom pre nego što su Longstaff i Fabian Schar dobili žute kartone zbog argumenta da je Havertz trebalo da bude isključen.

Bruno Gimaraeš iz Njukasla izgledao je blizu da se rasplet, prvo je udario Žoržinja laktom u glavu, odbio loptu od Havertza, a onda je umalo došao do sudara sa Deklanom Rajsom.

Zvižduk na poluvremenu osetio se kao dobrodošlo olakšanje.

„Možda nije igra kakvu smo očekivali u smislu stila od oba tima“, rekao je Hou. Ali morate da pokažete različite strane svoje igre da biste pobedili i mislim da to imamo u grupi u ovom trenutku.

Defanzivac Njukasla Den Berns, koji je teško sleteo na leđa posle snažnog nadmetanja, nije se vratio u drugom poluvremenu i prikazan je kako oprezno hoda do zemunice.

Njegovi saigrači su se ipak držali svog zadatka i bili su nagrađeni kada je Gordon nabacio na izgubljenu loptu i postigao pogodak nakon vazdušnog duela između Džoelintona i defanzivca Gabrijela nakon centaršuta Džoa Viloka koji je uzeo loptu pored linije.

„Ne znam koliko je (VAR) provera bilo, ali sam se samo nadao da je sve u redu“, rekao je Gordon za Skaj Sports. „Bilo je neverovatno postići gol, kakva utakmica.“