Nikola Jokić postao prvi igrač u istoriji NBA sa 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija u sezoni

Nikola Jokić postao prvi igrač u istoriji NBA sa 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija u sezoni

Velika zvezda Denvera nastavlja statističku dominaciju kakvu liga nikada ranije nije videla. Nikola Jokić je prešao statistički prag koji čak ni Vilt Čemberlen nije dotakao.

Sa košem u četvrtoj četvrtini nad duplim timom u pobedi u petak nad Memfisom, Nikola Jokić je postao prvi igrač u istoriji NBA koji je sakupio najmanje 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija u jednoj sezoni, prenosi nba.com.

Publika je priznala ovo dostignuće uz ovacije „MVP“ vladajućem najkorisnijem igraču lige Kia, koji je postigao statistički podvig uprkos tome što je ranije u utakmici zadao udarac u glavu koji je povukao krv i video ga da stavlja traku za glavu.

Čemberlen je zaostao za osam poena u toj specifičnoj kombinaciji u sezoni 1967-68, godini u kojoj je vodio ligu po asistencijama. On je te sezone osvojio nagradu za najkorisnijeg igrača lige, čast koju Jokić pokušava da zaradi drugu godinu zaredom uprkos impresivnim kampanjama Gianisa Antetokounmpoa iz Milvokija i Joela Embiida iz Filadelfije.

„Mislim, kul je”, rekao je Jokić potom. „Volim to. Nadam se da ću to uspeti još nekoliko puta.”

Jokićev skok u kasnoj sezoni takođe je doveo do toga da je postao prvi igrač posle Čemberlena koji je zabeležio najmanje 35 poena i 12 skokova u pet uzastopnih utakmica od Čemberlena.

Uprkos dugotrajnim povredama saigrača Džamala Mareja (ACL) i Majkla Portera mlađeg (bek), Jokić je podigao Jokića na zagarantovano mesto u plej-of četvrtu sezonu zaredom. Nagetsi su pobedili u najmanje jednom postsezonskom kolu u prethodne tri godine.

„MVP čak nije ni takmičenje“, rekao je trener Nagetsa Majkl Meloun posle utakmice. „Ima i drugih sjajnih igrača. Ne kažem da nisu sjajni igrači. Ali ono što je Nikola Jokić uradio ove godine — sa ovim timom — sve što smo morali da prođemo je prosto neverovatno. Bio je dobar prošle godine, a ove godine je još bolji.”