Nikola Jokić osvojio NBA MVP nagradu za 2022.

Nikola Jokić osvojio NBA MVP nagradu za 2022.

Centar Denver Nagetsa Nikola Jokić je navodno drugu sezonu zaredom osvojio NBA MVP nagradu. Adrian Vojnarovski iz ESPN-a rekao je da se očekuje da će liga dati zvanično saopštenje ove nedelje.

Time bi Jokić postao 13. igrač u istoriji NBA koji je osvojio MVP nagrade u uzastopnim sezonama.

Jokić je predvodio ligu po rejtingu efikasnosti igrača (32,8), pobedničkim udelima (15,2), plus/minus (13,7) i vrednosti u odnosu na igrača za zamenu (9,8), po košarkaškoj referenci. Jokić je u sezoni prosečno beležio 27,1 poen uz 58,3 odsto šuta, 13,8 skokova i 7,9 asistencija po utakmici.

Denver je odigrao celu sezonu bez špica Džamala Mareja, koji je prošle godine u proseku postizao 21,2 poena po utakmici pre nego što je pretrpeo pokidanje prednjeg zgloba u aprilu 2021. Od tada nije igrao. Majkl Porter mlađi (19,0 PPG u sezoni 2020-21) odigrao je samo devet utakmica ove godine nakon operacije lumbalne kičme.

Uprkos tome što su izgubili drugog i trećeg vodećih strelaca iz prošle sezone, Denver je postavio rezultat 48-34 i završio na šestom mestu u Zapadnoj konferenciji, dovoljno dobro da se kvalifikuje u plej-of četvrtu godinu zaredom.

To je dobrim delom zbog Jokića, čija je senzacionalna sedma NBA sezona vratila Denver u plej-of. Uprkos nedostatku Mareja i Portera, Denver je i dalje završio na šestom mestu u ofanzivnom rejtingu, prema košarkaškoj referenci.

Jokić je bio jedan od tri finalista NBA MVP nagrade, pored napadača Milvoki Baksa Đanisa Antetokumpoa i centra Filadelfije 76ersa Džoela Embiida.