Đoković: Nikada se nisam suočio sa igračem kao što je Alkaraz

Đoković: Nikada se nisam suočio sa igračem kao što je Alkaraz

Novak Đoković je iskusio sve moguće na teniskom terenu tokom svoje trofejne 23-godišnje karijere, ali je rekao da se nikada nije suočio sa igračem poput Karlosa Alkaraza.

Alkaraz je u nedelju skinuo sa trona 36-godišnjeg Srbina na Centralnom terenu, pobedivši u uzbudljivom finalu Vimbldona, koju je Đoković kasnije opisao kao suočavanje sa mešavinom velike trojke: sebe, Rafe Nadala i Rodžera Federera.

Osujećena je njegova potraga za rekordnom, osmom i petom uzastopnom titulom na Vimbldonu, kao i pokušaj da izjednači rekordne 24 Grend slem titule Margaret Kort.

Osvojivši svoj prvi Vimbldon, uz trijumf na US Openu 2022. protiv Kaspera Ruuda, Alkaraz je izbrisao svaku sumnju u svoj status broj jedan na svetu i osvetio se za poraz od Đokovića u polufinalu Otvorenog prvenstva Francuske.

Đoković, koji je doživeo samo dva poraza na Vimbldonu od poraza od Endija Mareja u finalu 2013. godine, rekao je da je iznenađen koliko je brzo 20-godišnji Alkaraz savladao igru na svim podlogama ovog sporta.

„Nisam očekivao da će ove godine igrati tako dobro na travi, ali je dokazao da je najbolji igrač na svetu“, rekao je Đoković posle rezultata 1-6 7-6(6) 6-1 3-6 6-4.

„Iskreno da budem, nikada nisam igrao sa igračem kao što je on. Mislim da su ljudi u poslednjih 12 meseci pričali o njegovoj igri koja se sastoji od određenih elemenata od Rodžera, Rafe i mene. Složio bih se sa tim.“

„On u suštini ima najbolje od sva tri sveta. Ima ovaj španski bikovski mentalitet, borbenost i neverovatnu odbranu koju smo videli sa Rafom. Mislim da ima neke lepe bekhendove koji klize, neke sličnosti sa mojim bekhendovima.“

„On je kompletan igrač.“

Đoković, koji je s vremena na vreme izgledao iritirano na pro-Alkarazovu publiku, bio je velikodušan u porazu. Ali priznao je da je bilo žaljenja zbog nedostatka njegove uobičajene kliničke sposobnosti da rizikuje.

„U tajbrejku u drugom, bekhendovi su me nekako izneverili“, rekao je on. „Postavljena tačka, promašio sam bekhend. Malo loš odskok, ali nisam trebao da promašim taj udarac.“

„Onda 6-6, još jedan bekhend sa sredine terena u mreži. To je to. Meč je prešao na njegovu stranu i nisam bio pri sebi neko vreme.“

„Uspeo sam da se pregrupišem i povratim zamah na sredini četvrte. Osećao sam da je momentum prešao na moju stranu. Ta brejk tačka (u petoj), mislim da sam odigrao zaista dobar poen, ali je bilo jako vetrovito i vetar ga  je odneo na nezgodno mesto gde nisam mogao da udarim.“

Đoković je dobio opomenu zbog udarca reketom, pošto je dobio opomenu jer mu je trebalo predugo da servira u središtu taj-brejka u drugom setu. Imao je sreću što leteći komadi njegovog reketa nisu stupili u kontakt sa zvaničnikom ili navijačem.

„Nema mnogo toga da se priča o tome. Bila je to frustracija“, rekao je Đoković, koji je ostavio značajan trag u mreži.