Nije dozvoljena prodaja alkohola na stadionima Svetskog prvenstva u Kataru

Nije dozvoljena prodaja alkohola na stadionima Svetskog prvenstva u Kataru

U preokretu, organizatori Svetskog prvenstva je objavljeno da se na stadionima Katara neće prodavati alkoholno pivo navijačima, rekao je Rojtersu izvor koji zna za tu odluku.

Očekivana najava dolazi dva dana pre nedeljnog početka Svetskog prvenstva, prvog koji će se održati u konzervativnoj muslimanskoj zemlji sa strogom kontrolom alkohola, čije je konzumiranje zabranjeno u javnosti.

„Veći broj fanova dolazi iz celog Bliskog istoka i južne Azije, gde alkohol ne igra tako veliku ulogu u kulturi“, rekao je izvor pod uslovom da ostane anoniman jer je govorio pre objave.

„Razmišljanje je bilo da za mnoge fanove prisustvo alkohola ne bi stvorilo prijatno iskustvo.

Budveiser, glavni sponzor Svetskog prvenstva sa ekskluzivnim pravima za prodaju piva na turniru, trebalo je da prodaje alkoholno pivo u krugu oko svakog od osam stadiona tri sata pre i sat posle svake utakmice.

Ali preokret te politike dolazi nakon dugoročnih pregovora između predsednika FIFA Đanija Infantina, Badvajzera i rukovodilaca katarskog Vrhovnog komiteta za isporuku i nasleđe (SC), koji organizuje Svetsko prvenstvo, rekao je izvor.

Alkohol će se i dalje služiti unutar ugostiteljskih zona stadiona, dodao je izvor.

Ni Badveiser, FIFA ni SC nisu odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar.

Pitanja su se vrtela oko uloge koju bi alkohol imao na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu otkako je Katar dobio prava domaćina 2010. Iako nije „suva“ država kao susedna Saudijska Arabija, konzumiranje alkohola na javnim mestima je nelegalno u Kataru.

Posetioci ne mogu da unose alkohol u Katar, čak ni sa bescarinskog dela aerodroma, a većina ne može da kupi alkohol u jedinoj prodavnici pića u zemlji. Alkohol se prodaje u barovima u nekim hotelima, gde pivo košta oko 15 dolara za pola litra.

Budveiser će i dalje prodavati alkoholno pivo na glavnom FIFA Fan Festu u centru Dohe, rekao je izvor, gde se nudi za oko 14 dolara za pola pince. Alkohol će se prodavati i u nekim drugim fan zonama, dok su druge bezalkoholne.

„Navijači mogu da odluče gde žele da idu, a da se ne osećaju neprijatno. Na stadionima to ranije nije bio slučaj“, rekao je izvor.