Mbape postigao gol za Francusku u svojoj prvoj utakmici otkako se pridružio Real Madridu

Mbape postigao gol za Francusku u svojoj prvoj utakmici otkako se pridružio Real Madridu

Kilijan Mbape postigao je gol kasno u svojoj prvoj utakmici otkako se pridružio Real Madridu, pomažući Francuskoj da izgradi zamah za Evropsko prvenstvo u dominantnoj pobedi od 3:0 nad Luksemburgom u sredu.

Mbape, čiji je prelazak u Real Madrid potvrđen u ponedeljak, bio je stalna pretnja za vredne defanzivce Luksemburga, ali je kapiten Francuske morao da čeka do 85. minuta pre nego što je mogao da kruniše svoj učinak golom. Bredli Barkola je debitovao u Francuskoj kao zamena i odmah osvojio loptu, otrčao na penal i privukao još defanzivaca pre nego što je asistirao Mbapeu, koji je pogodio levu stativu.

U Kopenhagenu, Kristijan Eriksen je kasno postigao gol i doneo Danskoj pobedu od 2-1 nad Švedskom. Mikel Ojarzabal je postigao het-trik posle pauze, pomažući Španiji da savlada Andoru sa 5-0. Belgija je pobedila Crnu Goru rezultatom 2:0, a Kevin De Brujne postigao je gol na svom 100. nastupu za Crvene đavole. Leandro Trosard je zapečatio pobedu penalom u nadoknadi vremena.

Slovačka, protivnik Belgije u Grupi E na Euru, uživala je u pobedi od 4-0 nad San Marinom.

Iako je francuskom timu sa zvezdama ponekad bilo teško da probije odbranu Luksemburga, trener Didije Dešan je bio impresioniran nemilosrdnim pritiskom svog tima i igrom van lopte. Dešan će imati priliku da fino podesi ekipu na svom finalnom zagrevanju na turniru protiv Kanade u Bordou u nedelju.

Antoan Grizman se vratio nakon što je propustio martovsko okupljanje zbog povrede skočnog zgloba. Randal Kolo Muani je retko počeo jer Usman Dembele nije bio dostupan zbog bolesti. Francuska je ispitivala i uznemiravala, ali je morala da čeka skoro celo prvo poluvreme na uvod. Mbape je izvukao dva defanzivca na krajnju liniju i centrirao za Kolo Muanija koji je glavom pogodio u 43. minutu. Defanzivac Marseja Džonatan Klaus je postigao drugi gol udarcem sa donje strane prečke.

Francuska je u Grupi D sa Holandijom, Poljskom i Austrijom.

Kristijan Eriksen je zapečatio pobedu Danske nad Švedskom od 2:1 dalekometnim udarcem na istom stadionu gde se srušio nakon srčanog zastoja na Euru 2020. Eriksen je u 86. minutu postigao svoj 41. gol u 129. nastupu za Dansku.

Pjer-Emil Hojbjerg je postigao gol u drugom minutu za odličan početak Danske, ali je Aleksandar Isak izjednačio sedam minuta kasnije. Švedska je propustila kvalifikacije za Euro 2024, dok je Danska u Grupi C sa Engleskom, Srbijom i Slovenijom. Danci će imati završno zagrevanje protiv Norveške u subotu.

Erling Haland je postigao het-trik i doneo Norveškoj pobedu od 3:0 nad Kosovom. Nijedna zemlja se nije kvalifikovala za Euro 2024.

Ajoze Perez je otvorio gol za Španiju protiv Andore, dok je Mikel Ojarzabal postigao het-trik u drugom poluvremenu. Barseloni Feran Tores je završio poraz u 81. minutu. Španija je u grupi B sa Hrvatskom, Italijom i Albanijom, a tim igra protiv Severne Irske na poslednjem zagrevanju u subotu.