Špigl: Nemačka želi da Rusija i Belorusija budu isključene sa Eura 2024

Špigl: Nemačka želi da Rusija i Belorusija budu isključene sa Eura 2024

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer zahtevala je da se Rusiji i Belorusiji zabrani učešće na fudbalskom turniru Evro 2024, piše Der Spiegel. Časopis navodi da je ona o tome pisala predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu.

Nemačka bi trebalo da bude domaćin takmičenja po prvi put kao ujedinjena celina, iako je zapadni deo organizovao turnir 1988. godine.

Tri nedelje pre žreba za kvalifikacione grupe u Frankfurtu, u pismu se, kako se izveštava, navodi kako je Rusiji već zabranjeno učešće u međunarodnim takmičenjima i zahteva isti tretman za svog bliskog saveznika.

Faeser navodno tvrdi da Belorusiju, koja se nikada nije kvalifikovala za veliki turnir i koja je u junu igrala domaće utakmice UEFA Lige nacija u Srbiji bez prisutnih navijača, treba isključiti sa svih međunarodnih fudbalskih utakmica i turnira zbog toga što je njena vlada „suštinski podržavalac rusko rukovodstvo“ u tekućem vojnom sukobu u Ukrajini.

Štaviše, nemački političar je očigledno dodao da bi UEFA takođe trebalo da suspenduje ruske i beloruske zvaničnike iz „uticajnih tela međunarodnih sportskih federacija” jer fudbal treba da „ispuni svoju odgovornu ulogu i pokaže jedinstven stav protiv ovog oblika nepoštovanja ljudskih prava”. .

„Svi odgovorni moraju biti lišeni bilo kakve mogućnosti sportskog učešća, uticaja ili drugog predstavljanja“, navodno je nastavila ona.

U međuvremenu, Atletik kaže da je UEFA već primila prepisku i da će odgovoriti u dogledno vreme.

Zahtev Faeser i Nemačke usledio je nakon sličnog poteza predsednika ukrajinske fudbalske federacije (UAF) Andrija Pavelka, koji je zatražio da Rusija bude isključena iz žreba kvalifikacione grupe 1. oktobra.

Rusija bi trebalo da bude „potpuno izolovana na međunarodnoj sceni, uključujući i fudbal“, napisao je Pavelko na zvaničnom sajtu saveza, dodajući da njegova organizacija „trenutno ulaže napore na nivou UEFA“ u tom pogledu.

UEFA i FIFA su u februaru isključile sve ruske timove iz međunarodnih fudbalskih takmičenja.

Ovo je dovelo do toga da je muški tim Rusije izbačen iz takmičenja za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. u novembru, a ženski tim izbačen iz grupne faze Eura 2022. koju je pobedila domaćin Engleska.

Početkom maja UEFA je tada objavila da će joj sankcije biti produžene na sezonu 2022/23, ali još nije dala nikakve zvanične izjave o tome da li Rusija može da učestvuje u kvalifikacionim utakmicama za Evropsko prvenstvo 2024.

U istoj izjavi na sajtu UAF-a, Pavelko je takođe ponovio pozive UEFA i FIFA da se umešaju i prekinu planirani prijateljski meč između Rusije i Bosne i Hercegovine koji bi trebalo da se održi u Sankt Peterburgu u novembru.

„Činimo sve što je moguće da sprečimo da se meč održi“, objasnio je on.