Dramatičan gol Fullkruga spasio Nemačku od poraza protiv Švajcarske

Dramatičan gol Fullkruga spasio Nemačku od poraza protiv Švajcarske

Svi su skočili za loptom u mahnitom kasnom guranju ka golu koji bi Nemačku spasio prvog poraza na Evropskom prvenstvu, protiv impresivnog tima Švajcarske.

Odbrambeni igrač Niko Šloterbek je skočio, pored još impozantnijeg centralnog beka Antonija Rudigera, koji je stigao najviše od svih. Ispred njih obojice je bio zamenik Niclas Fullkrug. Nemačku trojku okružila su tri švajcarska protivnika pokušavajući da zaštite vođstvo od 1-0 dva minuta nakon nadoknade vremena. Šest pari stopala unisono od zemlje, naprežući se da bude onaj koji će loptu glavom.

Fullkrug je bio taj koji je pobedio u nadmetanju, odvodeći loptu koja je prebačena od druge zamene Davida Rauma nazad preko švajcarskog golmana Ianna Somera u gornji ugao mreže. Utakmica je završena rezultatom 1-1.

„Puno smo rizikovali u ovoj fazi jer smo mogli da primimo i drugi gol“, rekao je selektor Nemačke Julijan Nagelsman o bacanju svojih defanzivaca u napad. „Ko se ne usuđuje da rizikuje, ne može ni da crta.“

Nemačka se već plasirala u osminu finala pre početka nedelje, ali je remi delovao kao pobeda u datim okolnostima i zadržao zamah impresivnih pobeda protiv Škotske i Mađarske.

Švajcarska je bila impresivna dok je zaštitila gol u 28. minutu od lukavog udarca iz voleja Dana Ndojea, a kasnije joj je odbijen drugi gol zbog marginalnog ofsajda i fine odbrane Manuela Nojera od udarca Granita Džake.

Poen za svaki tim je obezbedio Nemačkoj da završi na vrhu, a Švajcarskoj drugo mesto u Grupi A. Mađarska je zauzela treće mesto na tabeli sa još kasnijim golom u nadoknadi vremena i pobedila Škotsku sa 1-0 u Štutgartu.

Nemačka sada ide u Dortmund na utakmicu osmine finala u subotu protiv vicešampiona Grupe C, koju trenutno vodi Engleska. Protivnik Nemačke bila bi Danska prema trenutnom plasmanu pre poslednjeg kola Grupe C u utorak.

Švajcarska ide na Olimpijski stadion u Berlinu da bi u subotu otvorila osminu finala protiv drugoplasiranog u Grupi B, verovatno Italije ili Hrvatske. Sastaju se u ponedeljak u svojoj odlučujućoj utakmici u grupi.

Švajcarski gol je postignut u Bolonji, novom italijanskom klubu koji se kvalifikovao za prvi ulazak u Ligu šampiona sledeće sezone. Ndoje je tempirao svoj trk tako da se sretne sa isplivanim pasom preko gola njegovog saigrača iz Bolonje Rema Frojlera. Napad je počeo kada je Fabijan Rider, prvi put posle Svetskog prvenstva 2022, osvojio loptu na polovini Nemačke, a zatim nahranio Frojlera.

Video pregled je odbio da Nemačka preuzme vođstvo u 17. minutu. Udarac Roberta Andriča iz daljine se odbio i preko skakanja Somera, ali je VAR tim upozorio italijanskog sudiju Danielea Orsata na raniji faul Džamala Musijale u ustima gola.

Mnogo kritikovana podloga za igru Valdstadiona ponašala se bolje u nedelju, a krov je ostao zatvoren da bi je zaštitio, iako se kiša ne predviđa za najmanje pet dana. Travnjak je presečen tokom obe prethodne utakmice Eura 2024. u Frankfurtu. Činilo se da nije u krevetu kako treba od kada je postavljen u novembru nakon što je stadion bio domaćin dve utakmice NFL-a.