Nadal nagoveštava produženu pauzu posle izlaska sa Otvorenog prvenstva SAD

Nadal nagoveštava produženu pauzu posle izlaska sa Otvorenog prvenstva SAD

Rafael Nadal rekao je da treba da „popravi stvari“ i da nije siguran da će se vratiti takmičarskom tenisu nakon što se njegova ponuda za rekordnu 23. grend slem titulu za muškarce završila u četvrtom kolu Otvorenog prvenstva SAD. u ponedeljak.

Amerikanka Fransis Tiafo, koja je izgubila oba prethodna meča od 36-godišnjeg levorukog igrača, zaprepastila je drugog nosioca pred prepunim stadionom Artur Eš.

Bio je to Nadalov prvi turnir na Flušing Medousu od kada je osvojio svoju četvrtu titulu na Otvorenom prvenstvu SAD 2019. godine i stigao je na turnir na tvrdoj podlozi bez mnogo vežbi u meču i sumnji koje lebde u njegovoj kondiciji.

„Moram da se vratim“, rekao je Nadal, odajući priznanje svom 24-godišnjem protivniku što je bio bolji igrač tog dana.

„Moram da popravim stvari, život, onda ne znam kada ću se vratiti. Pokušaću da budem psihički spreman. Kada osetim da ću ponovo biti spreman da se takmičim, biće tamo.“

Nadal, koji očekuje svoje prvo dete sa suprugom Meri Perelo kasnije ove godine, trebalo bi da nastupi za tim Evrope tokom Lejver kupa od 23. do 25. septembra u Londonu, zajedno sa svojim velikim rivalima Rodžerom Federerom, Novakom Đokovićem i Endijem Marejem.

Majorkanac je svom broju velikih titula 2022. dodao Otvoreno prvenstvo Australije i Otvoreno prvenstvo Francuske, ali je sezona takođe bila pokvarena nizom povreda.

Nadal je stigao u Melburn nakon što pet meseci nije igrao takmičarski meč, ali je onda otišao u niz od 20 pobeda, niz koji je uključivao pobedu na Australijan openu.

Osvojio je rekordnu 14. titulu na Otvorenom prvenstvu Francuske, igrajući injekcijom protiv bolova pre svakog meča da bi se izborio sa hroničnom povredom stopala.

Nadalov niz na Vimbldonu završio se kada je bio primoran da se povuče pre polufinalnog okršaja protiv Australijanca Nika Kirgiosa nakon što je zadobio povredu abdomena.

Sedmostruki grend slem šampion Mats Vilander rekao je da je „čudo“ što je Nadal osvojio dva turnira tokom godine.

„Čudo je što je osvojio dva grend slema ove godine i stigao do polufinala na Vimbldonu“, rekao je teniski stručnjak Eurosporta Vilander, dodajući da Nadal jednostavno nije igrao dovoljno tenisa pre Ju-Es opena.

„Ako pogledate njegovu godinu, sa regularnom sezonom koju je imao, on je zapravo osvojio dva grend slema – to je neverovatno.

„Nije bilo očekivano, ali mislim da igrači znaju kada Rafa nije na 100 odsto nivou.