MOK dozvolio ruskim i beloruskim individualnim sportistima nastup na Igrama u Parizu

MOK dozvolio ruskim i beloruskim individualnim sportistima nastup na Igrama u Parizu

Međunarodni olimpijski komitet doneo je odluku da individualni sportisti sa ruskim i beloruskim pasošem mogu da nastupe na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Ruski i beloruski individualni sportisti moći će da nastupaju na Olimpijskim igrama sledeće godine, ukoliko se kvalifikuju preko sistema međunarodnih sportskih federacija, odlučio je MOK.

U saopštenju Međunarodnog olimpijskog komiteta navodi se da će „individualni neutralni sportisti“ sa ruskim i beloruskim pasošem nastupiti u Parizu, po pravilima i propisima koji se odnose i na ostale sportiste, uključujući i antidoping pravila.

Sportisti će nastupati neutralno, bez zastava, amblema i himni Rusije i Belorusije.

Ruskim i beloruskim nacionalnim timova neće biti dozvoljeno učešće na Igrama u Parizu, ali ni sportistima koji su aktivno podržavali rat, kao i sportistima koji su angažovani u vojsci ili državnim bezbednosnim agencijama Rusije i Belorusije, navodi se na sajtu Olimpijskog komiteta

U saopštenju se navodi da se od 4.200 sportista kvalifikovanih za Olimpijske igre 11 ima status individualnih neutralnih sportista – osam sa ruskim i troje sa beloruskim pasošem.