Hrvatska pobedila Portugal sa 2-1 na zagrevanju za Evro, dok Ronaldo odmara

Hrvatska pobedila Portugal sa 2-1 na zagrevanju za Evro, dok Ronaldo odmara

Luka Modrić je uspešno realizovao penal i doprineo Hrvatskoj da savlada Portugal sa 2-1, dok je Španija trijumfovala nad Severnom Irskom u prijateljskom meču subotom pred početak Evropskog prvenstva.

Ovi prijateljski susreti označili su poslednje pripreme za Španiju i Hrvatsku pre nego što zakorače na teren 15. juna u Berlinu, otvarajući turnir. Obe reprezentacije se nalaze u zahtevnoj Grupi B zajedno sa Italijom i Albanijom.

Španija je usavršila svoj napad porazom Severne Irske od 5-1. Pedri Gonzalez je prednjačio postigavši svoja prva dva gola za nacionalni tim.

Portugal ima još jednu prijateljsku utakmicu — protiv Irske u utorak — pre nego što započne takmičenje protiv Češke 18. juna u Lajpcigu. Portugal važi za favorita u Grupi F gde se takođe nalaze Turska i Gruzija.

Kristijano Ronaldo nikada nije napustio klupu Portugala, a trener Roberto Martinez je odlučio da Gonsala Ramosa ubaci u napadnu liniju.

Ronaldo se pridružio reprezentaciji Portugala u petak nakon završetka klupske sezone sa Al-Nasrom u Saudijskoj Arabiji. Ovaj 39-godišnjak se priprema za rekordni šesti nastup na Evropskom prvenstvu. Kao najbolji strelac u muškom fudbalu svih vremena sa 128 golova, Ronaldo je bio ključan za osvajanje titule prvaka Evrope 2016. godine.

Modrić je savladao golmana Dioga Costu i otvorio gol u osmom minutu na stadionu Portugala u Lisabonu. 38-godišnji vezista Real Madrida je bio precizan sa bele tačke nakon što je Vitinja faulirao Matea Kovačića unutar kaznenog prostora.

Nakon izmena na poluvremenu, Diogo Jota i Nelson Semedo su postigli izjednačujući gol za domaćina u 48. minutu, gde je Semedo asistirao Joti za pogodak.

Ante Budimir je povratio vođstvo Hrvatske u 56. minutu nakon što je napadač Osasune glavom pogodio Marija Pašalića, a Kosta je spretno intervenisao za gol-presretanje.

Kosta je dva puta zaustavio Nikolu Vlašića čime je spasao Portugal od većeg poraza.

Modrić je zamenjen u 54. minutu. Njegov ugovor sa Madridom ističe na kraju meseca nakon sezone u kojoj je izgubio ključnu ulogu u ekipi. Međutim, bivši dobitnik Zlatne lopte je pokazao želju da nastavi igrati za španski klub, što je nagovestio navijačima na proslavi 15. titule Lige šampiona rekavši da će ih videti „sledeće sezone“.

Evropsko prvenstvo 2024. počinje u petak sa domaćinom Nemačkom koja će se suočiti sa Škotskom.

Danijel Ballard iz Severne Irske je šokirao Španiju postigavši gol glavom već u drugom minutu. Ipak, ekipa Luisa de la Fuentea je uspela da nadmaši svoje protivnike na Majorci.

Pedri je postigao dva gola u prvom poluvremenu za svoje prve golove u svojoj 20. utakmici za Španiju. Vezista Barselone, sada 21-godišnjak, doprineo je plasmanu Španije u polufinale Eura 2021, ali nije igrao od Svetskog prvenstva 2022. zbog povrede. Vratio se u sredu postigavši gol u pobedi Španije nad Andorom od 5:0.

Alvaro Morata, Fabijan Ruiz i Mikel Ojarzabal, strelci protiv Andore, takođe su se upisali u listu strelaca.

Romelu Lukaku je postigao dva gola, dok je Leandro Trosard iz Arsenala dodao treći gol u pobedi Belgije nad Luksemburgom rezultatom 3-0.

Očekuje se da će Belgija napredovati iz Grupe E koja obuhvata Ukrajinu, Slovačku i Rumuniju.

Srbija je pobedila Švedsku sa 3-0 golovima Sergeja Milinković-Savića, Aleksandra Mitrovića i Dušana Tadića.

Engleska i Srbija će otvoriti takmičenje 16. juna u Grupi C, gde se takođe nalaze Danska i Slovenija.

Danska je savladala Norvešku sa 3-1, dok je Erling Haland postigao jedini gol za Norvešku. Pjer-Emil Hojbjerg, Jannik Vestergard i Jusuf Poulsen su bili strelci za Dansku.

Slovenija se oslonila na golmana Jana Oblaka da bi sačuvala bod u remiju 1-1 protiv Bugarske.

Švajcarska i Austrija su podelile bodove u remiju 1-1 nakon što je Silvan Vidmer izjednačio za Švajcarce nakon ranog pogotka Kristofa Baumgartnera.

Austrija i Francuska će se suočiti na otvaranju 17. juna u Grupi D gde se takođe nalaze Holandija i Poljska.

Švajcarska je dodeljena u Grupu A sa Nemačkom, Škotskom i Mađarskom, koja je uz pomoć Barnabasa Varge pobedila Izrael sa 3:0.