Holandija na vrhuncu forme: Prvo četvrtfinale Evropskog prvenstva posle 16 godina

Holandija na vrhuncu forme: Prvo četvrtfinale Evropskog prvenstva posle 16 godina

Reprezentacija Holandije izborila je svoje prvo četvrtfinale Evropskog prvenstva u poslednjih 16 godina pobedom od 3:0 nad Rumunijom, pružajući svoj najbolji nastup do sada na Euru 2024.

Kodi Gakpo je otvorio rezultat u 20. minutu, a zamenik Donijel Malen postigao je dva kasna gola, obezbedivši Holanđanima plasman u četvrtfinale, što im nije pošlo za rukom od 2008. godine.

Holandija je tokom utakmice propustila nekoliko prilika da poveća prednost, a kapiten Virgil van Dajk je takođe bio blizu postizanja gola. U poređenju sa razočaravajućim nastupom u grupnoj fazi, koji je završio porazom od Austrije rezultatom 3-2, ovaj meč pokazao je znatno poboljšanje.

Ekipa Ronalda Kumana mogla bi se suočiti sa brzim revanšom u subotu u Berlinu ako Austrija pobedi Tursku kasnije u finalu osmine finala.

„Mislim da smo odigrali dobru utakmicu i pokazali odličnu reakciju na prethodnu“, rekao je Gakpo. „Posle poslednje utakmice, bila nam je potrebna reakcija i danas je bio dobar korak u pravom smeru. Mnogo smo pričali o agresiji, intenzitetu i odbrani kao tim.“

Ovo je bio Gakpov treći gol na turniru, čime je postao najbolji strelac zajedno sa Nemcem Jamalom Musialom, Džordžom Mikautadzeom iz Gruzije i Ivanom Šrancom iz Slovačke.

Rumunija je dominirala u posedu do Gakpovog gola, ali nije uspela da ozbiljno testira holandskog golmana Barta Verbrugena. Gakpo je postigao gol nakon što je Ćavi Simons asistirao sa leve strane, a Gakpo je preciznim udarcem pogodio donji ugao.

Nakon otvaranja rezultata, Holanđani su dobili samopouzdanje i stvorili nekoliko prilika za povećanje prednosti. Najbliži su bili kada je Stefan De Vrij pogodio bočnu mrežu nakon kornera.

U drugom poluvremenu, Gakpo je postigao gol koji je označen kao ofsajd, ali je sedam minuta kasnije asistirao Malenu za drugi gol. Malen je postigao i treći gol u nadoknadi vremena, završavajući dominantan nastup Holandije.

Holandija sada čeka svog protivnika u četvrtfinalu, s nadom da će zadržati svoju vrhunsku formu.