Milano odustao od kandidature za finale Lige šampiona 2027. godine

Milano odustao od kandidature za finale Lige šampiona 2027. godine

Grad Milano je prema nezvaničnim informacijama odustao od održavanja finala Lige Šampiona 2027. godine.

Iako informacija nije zvanično potvrđena, italijanski mediji najavljuju da će u septembru Milano zvanično odustati od pokušaja da ugosti veliko finale. Razlog tome je moguća obnova stadiona, ukoliko Inter i Milan budu prihvatili da ostanu u Milanu. Takav ishod je sve izvesniji nakon mnogo meseci u kojima su se nizale različite vesti o tome gde bi ovi klubovi mogli da kupe terene za izgradnju, svako svog stadiona, te i da bi stadion mogao da se sruši.

Od kada je poslednji put stadion San Siro bio domaćin finala Lige šampiona prošlo je osam godina, a poslednjih meseci je gradonačelnik grada Milana, Bepe Sala imenovao San Siro kao mesto mogućeg održavanja finala, ne bi li ga zaštitio od mogućeg rušenja.

Odluka da se Liga šampiona ne igra na San Siru doneta je jer se stadion mora obnoviti zbog Evropskog prvenstva 2032. godine kao što je to izjavio predsednik Italijanske fudbalske federacije i potpredsednik Uefe, Gabriele Gravina. Uefa nije želela da rizikuje da se tako važna utakmica održi usred gradilišta.

Ovaj stadion koga nazivaju i „Fudbalskom Skalom“ aludirajući na poznatu „Milansku Skalu“, bio je mesecima predmet diskutovanja vrhovnika oba kluba, te gradskih vlasti, a za sada još uvek ništa nije zvanično odlučeno o njegovoj sudbini.

Građani Milana žele da on ostane tu gde jeste, baš kakav jeste, kao deo istorije grada, dok arhitekte osmišljavaju kako bi mogao da izgleda čitav kvart San Siro i kako bi se u njega uklopio slavni stadion, te šta bi postao ukoliko više ne bi bio teren za igru.

Do tada, odnosno oktobra 2026. godine, Savez mora da dostavi projekte renoviranja kao i finansijsko pokriće za Evropsko prvenstvo i tu ne bi trebalo da izostane ni Meaca. Ipak, Italija možda može da, bar se tako priča u fudbalskim krugovima, bude domaćin poslednjeg meča, ali na drugom stadionu.

Naime, plan B predviđa da se sve odigra u Rimu. Milano nije zadovoljan razvojem događaja jer, obzirom da je domaćin Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, ne bi bilo loše da odmah 2027. bude i domaćin poslednje utamice Lige šampiona.

Savez je od Milana dobio neformalan izveštaj o tome koliko bi vremena trebalo za renoviranje stadiona u slučaju da Inter i Milan narednih sedmica prihvate ponudu renoviranja od strane „WeBuilt“ koja je u odnosu na izgradnju dva nova stadiona van samog grada smanjila troškove za 300 miliona evra.

Ukoliko se dakle dva kluba slože, stadion će za svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara već biti prikazan u jednoj tzv. „soft verziji renoviranja“ što će omogućiti ugošćavanje diskretnog broja posetilaca, nakon čega bi se nastavilo sa intenzivnim renoviranjem, ne bi li, kako su to poručili iz kompanije „WeBuilt“ bili spremni za Evropsko prvenstvo 2032. godine.

Ipak, Stadion San Siro kakvog ga poznaje publika, ugostiće Crvenu zvezdu dva puta, jednom u utakmici sa Interom, a drugi put sa Milanom u okviru ovogodišnje Lige šampiona. Prilika za sve nostalgičare da možda po poslednji put vide utakmice na stadionu kakav je nekad bio, a koji polako odlazi u legendu i čija je subdina još neizvesna.