Međunarodna klizačka unija će uložiti žalbu na slučaj dopinga Valieve CAS-u

Međunarodna klizačka unija će uložiti žalbu na slučaj dopinga Valieve CAS-u

Međunarodna klizačka unija uložiće žalbu Sudu za sportsku arbitražu u slučaju umetničke klizačice Kamile Valieve nakon što je ruska istraga utvrdila da tinejdžer nije kriv ni za jednu povredu dopinga, saopšteno je u sredu, prenosi Rojters.

Odluka ISU-a dolazi dan nakon što je Svetska antidoping agencija (VADA) takođe objavila da će podneti žalbu CAS-u, tražeći četvorogodišnju zabranu i diskvalifikaciju svih Valijevih rezultata od datuma uzimanja uzorka.

ISU je rekao da traži period zabrane po sopstvenom nahođenju CAS-a.

„ISU je mišljenja da svi mladi sportisti moraju biti zaštićeni od dopinga. Takva zaštita se ne može desiti oslobađanjem mladih sportista od sankcija“, navodi se u saopštenju ISU.

„U okviru žalbe, ISU traži period zabrane po sopstvenom nahođenju CAS-a, počevši od 25. decembra 2021. i diskvalifikaciju svih rezultata postignutih tokom ovog perioda, uključujući oduzimanje svih medalja, bodova i nagrada.

„Pored toga, CAS treba da odluči o posledicama kršenja antidoping pravila koje je počinila Kamila Valieva i utvrdi konačne rezultate ekipnog takmičenja u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022.

Valieva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetazidin na ruskom nacionalnom prvenstvu u decembru 2021. godine, ali je rezultat objavljen tek 8. februara 2022. dan nakon što je pomogla svom timu da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu.

U svoju odbranu, Valieva je rekla da je pozitivan test rezultat mešanja sa lekovima za srce njenog dede.

Tokom Igara u Pekingu, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučio je da neće biti dodeljene medalje za ekipno umetničko klizanje dok se slučaj Valieve ne reši.

Sjedinjene Države su zauzele srebro iza Rusa, Japan je osvojio bronzu, a Kanada četvrta.