Predsednik kluba: Mesijevo vreme u Barseloni nije prošlo

Predsednik kluba: Mesijevo vreme u Barseloni nije prošlo

„Poglavlje“ Lionela Mesija u FK Barseloni „nije završeno“ prema predsedniku Žoanu Laporti, koji je priznao da je odlazak fudbalske ikone iz kluba mogao da se reši bolje.

Mesi je poznato da je prošlog leta napustio svoj dečački klub koji je imao više od dve decenije kada Katalonci u nedostatku novca nisu uspeli da mu ponude novi ugovor usred strogih pravila o ograničenju plata u La Ligi.

Argentinac sada igra u Pari Sen Žermenu gde je potpisao dvogodišnji ugovor za koji izveštaji sugerišu da će ga poštovati.

Ipak, dok je u intervjuu za ESPN razmišljao o odlasku i nasleđu klupske legende na Kamp Nou, Laporta je počeo priznanjem da je sedmostruki osvajač Zlatne lopte „sve“ za Blaugranu.

„Za Barsu je on možda bio njen najveći igrač, najefikasniji. Za mene je samo uporediv sa Johanom Krojfom. Ali to je moralo da se desi jednog dana. Morali smo da donesemo odluku kao posledica onoga što smo nasledili. Institucija je u zaduženje za igrače, trenere“, objasnio je Laporta, pozivajući se na prethodnu vladavinu Žozepa Bartomeua u njegovoj ulozi.

Laporta je rekao da se nada da poglavlje o Mesiju u Barsi „nije završeno“.

„Mislim da je naša odgovornost da pokušamo da… nađemo trenutak da popravimo to poglavlje, koje je još otvoreno i nije zatvoreno, pa ispada kako je trebalo i da ima lepši završetak“, predložio.

„Kao predsednik Barse uradio sam ono što sam morao“, rekao je Laporta o prekidu veze sa Mesijem.

„Ali i kao predsednik Barse, i na ličnom nivou, mislim da mu dugujem.

Laporta je takođe govorio o finansijskim problemima Barse u okviru razgovora.

Iako je prijavljeno da klub ima dugove od čak 1,5 milijardi dolara, prodaja 25% njihovih televizijskih prava američkoj investicionoj firmi Sikth Street u narednih 25 godina omogućila im je da dovedu igrače kao što su napadač Lids Junajteda Rafinja i Napadač Bajerna iz Minhena Robert Levandovski.

„U ovom trenutku imamo pozitivnu neto vrednost. Za otprilike mesec dana zaradili smo blizu 650 miliona evra (664 miliona dolara)“, tvrdi Laporta.

„Morali smo da idemo brzo. TV prava su prodata, njih 25 odsto, i to je dodalo značajan prihod. Klub je na putu da bude zdrav; finansijski klub je bolji sa novcem koji je ušao, a mi uspeli smo da vratimo 100 miliona evra kredita koji smo imali preko Goldman Sachsa.

Štaviše, potrebno je reći da je klub ponovo ekonomski zdrav, ali moramo više da radimo na povećanju naše zarade, ne prodajom akcija, već ne profitiranjem kroz njih.

O potencijalnoj Superligi Evrope, koju Barsa, ogorčeni rivali Real Madrid i Juventus i dalje podržavaju uprkos povlačenju engleskih klubova, Laporta je istakao da Barsa za sada „ima smiren pristup u vezi sa tim“, „ne želi nikoga da uznemirava, podstičući dijalog sa institucijama u Evropu, bilo da je politička ili sportska, i da je učini najatraktivnijim takmičenjem na svetu“.

„Mora da bude otvoreno, i mi u Barseloni smo to rekli. Takođe ćemo poštovati državne organe u Evropi, u ovom slučaju UEFA.

„Otvoreni smo za diskusiju, ali ono što će biti je takmičenje u kojem će klubovi moći da iskoriste svoju moć da donose sopstvene odluke“, insistirao je Laporta.

„Na kraju krajeva, mi smo ti koji podržavamo težinu onoga što je evropski fudbal. Tu može biti najatraktivnije takmičenje na svetu ako to uradimo kako treba, a siguran sam da ćemo uradi to kako treba jer nas zakon štiti“.

Na kraju, ipak, Laporta je krenuo u oproštaj od PSŽ-a i Mančester sitija, uz podršku Katara i Abu Dabija.

„Pored toga, klubovi su došli do tačke u kojoj moramo da smislimo pravila koja nam omogućavaju da se takmičimo sa državnim klubovima čiji resursi ne dolaze iz fudbala već iz drugih industrija, tako da iskrivljuju evropski fudbal i čine sve ovo neodrživim. ,“ rekao je.

„Klubovi sa pedigreom i istorijom poput Juvea i Barse vide pretnju od ovih klubova koji bacaju novac na problem i iskrivljuju tržište.