Merinov pogodak šalje Španiju u polufinale Eura 2024. posle dramatične pobede nad Nemačkom u produžecima

Merinov pogodak šalje Španiju u polufinale Eura 2024. posle dramatične pobede nad Nemačkom u produžecima

Španija i njeni navijači slavili su kao da su osvojili Evropsko prvenstvo. Nakon što je u uzbudljivom četvrtfinalu eliminisala domaćina turnira Nemačku, Španija ima veliku šansu da podigne trofej u Berlinu sledeće nedelje.

Španija je u petak pobedila rezultatom 2-1 u produžecima zahvaljujući zameni Mikela Merina glavom u 119. minutu.

Produžeci su usledili tek posle izjednačenja Florijana Virca u poslednjem minutu deonice.

Dani Olmo, koji je postavio Merinovog pobednika, postigao je gol početkom drugog poluvremena.

„To je bila utakmica koju smo očekivali“, rekao je Merino, „jer smo se suočili sa jednim od najboljih timova na svetu. Ovo je moglo biti finale, i sigurno se tako odigralo. Ovo je bila utakmica između elitnih timova, konstanta napred-nazad, i pokazali smo da imamo odličan tim.

Španski defanzivac Dani Karvahal isključen je kasno u produžecima zbog drugog žutog kartona i biće suspendovan u polufinalu u utorak protiv Portugala ili Francuske. Drugi defanzivac Robin le Normand će takođe propustiti taj meč nakon što je dobio još jedan žuti karton.

Nemački igrači su mrzovoljni prišli svojim navijačima dok ga je trener Julijan Nagelsman gledao s rukama na bokovima i licem izrezanim od razočaranja.

„Bili smo tako bliski, to je ono što ga čini tako gorkim“, rekao je nemački vezista Toni Kros posle poslednjeg meča u svojoj istaknutoj karijeri. Pobednik Svetskog prvenstva 2014. ranije je najavio da se povlači kada se nemačka kampanja završi.

„Da budem iskren, trenutno je glavni osećaj da je turnir završen, jer smo svi imali veliki cilj koji smo želeli da postignemo zajedno“, rekao je on. „I ovaj san koji smo svi imali sada je jednostavno razbijen.

U četvrtfinalu su bili jedini trostruki šampioni Eura, timovi koji su igrali najbolji fudbal na Euru 2024, i nije razočaralo.

Postojao je brz tempo od samog početka sa oštrim mečevima i akcijom od kraja do kraja.

Kroos je imao sreće što nije dobio žuti karton zbog promašenog izazova koji je preokrenuo španskog vezistu Pedrija. Pedri je pretrpeo još jedan težak izazov nekoliko trenutaka kasnije i napustio teren povređen i u suzama. Zamenio ga je Olmo u osmom minutu, najbrža zamena u istoriji Eura.

Iz slobodnog udarca koji je usledio, Lamine Jamal je umalo postao najmlađi strelac ikada na turniru, ali je napor 16-godišnjaka prošao pored desne stative.

Jamal je imao ruku u otvaraču dok je sekao unutra sa desne strane i otkotrljao loptu da bi Olmo prvi put pogodio u donji levi ugao.

To je bila treća Jamalova asistencija na turniru, najviše tinejdžera na Euru.

Zamena Nico Fullkrug pogodila je stativu u kasnom očajničkom napadu Nemačke, što je nagrađeno baš u trenutku.

Džošua Kimih je klimnuo glavom na centaršut Maksimilijana Mitelšteta ka Vircu, čiji je napor prošao pored daleke stative.

Timovi su imali više šansi za pobedu u produžecima pre nego što je Merino skočio visoko i glavom u centaršut Olma i poslao španske navijače iza gola u pomamu.

„Iscrpljen sam, ali tako ponosan što vidim kako smo se borili do samog kraja“, rekao je Olmo. „Nadamo se da Pedri ima samo udarac jer je toliko važan za tim. Ovo je za njega i za ceo tim.”