Medvedev u odbrani titule na US Openu

Medvedev u odbrani titule na US Openu

Prvi teniser sveta Daniil Medvedev započeo je odbranu titule na US Openu pobedom u nizu nad Amerikancem Stefanom Kozlovim u ponedeljak, smanjivši pobedu rezultatom 6-2 6-4 6-0.

Medvedev (26) ima za cilj da postane prvi čovek od Rodžera Federera 2008. koji će odbraniti svoju krunu u singlu u Njujorku.

Iako nije bio sasvim jednostavan, susret Rusa sa 24-godišnjim Kozlovim rođenim u Makedoniji bio je na kraju rutinski za šampiona 2021.

Suočeći se prvi put od njihovog kvalifikacionog susreta za Vimbldon 2016. godine – takmičenja koje je takođe osvojio veliki Rus – bivši juniorski rivali Medvedev i Kozlov menjali su brejkove u uvodnom setu na stadionu Artur Eš pre nego što je prvi nosilac odlegao od četiri gema u red da uzmete set.

Drugi set je prošao sa servisom pre nego što je Medvedev napravio brejk u sedmom gemu – samo da je Kozlov pokazao određenu upornost uzvrativši odmah.

Medvedev je, međutim, prošao kroz brzinu da odmah ponovo prelomi ljubav, a zatim je odslužio set bez ispuštanja poena.

Provalija u klasi između Medvedeva i njegovog rivala – koji je 111. na svetu – počela je da govori u trećem setu kada je Medvedev dao Kozlovu pecivo i odigrao meč za dva sata i jedan minut igre.

Rus će se sledeće susresti sa Arturom Rinderknekom nakon što je savladao Kventina Halisa u četiri seta u okršaju prvog kola u celoj Francuskoj.

Medvedev se vraćao na grend slem akciju u Njujorku nakon što mu je zabranjen pristup Vimbldonu zajedno sa svojim sunarodnicima u junu i julu zbog sukoba u Ukrajini.

Pored toga što je odbranio titulu koju je osvojio pobedivši Novaka Đokovića u prošlogodišnjem finalu Flešing Medouza, Medvedev zna da bi mu druga grend slem titula u karijeri obezbedila da ostane na vrhu ATP rang-liste.

Najveću pretnju njegovom statusu mnogi će smatrati da dolazi od španskog velikana Rafaela Nadala, koji u utorak počinje svoju kampanju za petu titulu na US Openu i ukupno 23. grend slem titulu protiv Australijanca Rinkija Hidžikate.

Drugi igrač sveta Aleksandar Zverev bio je primoran da se povuče iz Njujorka uoči turnira pošto nije uspeo da povrati kondiciju nakon operacije povrede skočnog zgloba koju je zadobio na Otvorenom prvenstvu Francuske.

U međuvremenu, šampion Vimbldona Đoković ponovo nije u mogućnosti da se takmiči za grend slem zbog američkih graničnih pravila koja sprečavaju ulazak nedržavljanima koji nisu vakcinisani protiv Covid-19.