Francuska u četvrtfinalu Eura 2024 nakon autogola Belgije: Još jedan frustrirajući meč za Mbapea

Francuska u četvrtfinalu Eura 2024 nakon autogola Belgije: Još jedan frustrirajući meč za Mbapea

Još jedan frustrirajući meč za Kilijana Mbapea i još jedan neubedljiv nastup Francuske na Evropskom prvenstvu. Ipak, selektor Didier Dešamp nije zabrinut jer je njegov tim u četvrtfinalu.

„Prelepo je“, rekao je Dešamp nakon što je Francuska osigurala pobedu protiv Belgije sa 1-0 u osmini finala, zahvaljujući devetom autogolu na turniru.

Meč između Francuske, druge na FIFA rang listi, i Belgije, treće na listi, nije ispunio očekivanja, a jedini gol je bio autogol belgijskog defanzivca Jana Vertongena. Randal Kolo Muani je u 85. minutu uputio udarac koji je skrenuo Vertongena i prešao golmana Koena Kastilsa.

„Imao sam sreće da sam pogodio metu“, rekao je Kolo Muani. „Veoma smo srećni i veoma ponosni.“

UEFA je zabeležila pogodak kao autogol, drugi koji je Francuska zaradila na turniru. Mbape, koji je nosio masku zbog slomljenog nosa, nije uspeo da postigne gol iz otvorene igre, uprkos pet udaraca na gol.

Francuska će u četvrtfinalu igrati protiv pobednika meča između Portugala i Slovenije. Mbape, koji je postao igrač Real Madrida, nije bio uspešan protiv belgijske odbrane, posebno Kevina De Brujnea koji je igrao kao duboki vezni igrač.

De Brujne je imao nekoliko šansi, uključujući najbolju priliku Belgije kada je igrao prema Iannicku Carrascu, čiji je udarac blokirao Teo Ernandez. Belgija, koja je igrala oprezno kako bi sprečila brze napade Francuske, nije uspela da realizuje svoje šanse.

Randal Kolo Muani, koji je imao ključni trenutak u finalu Svetskog prvenstva 2022. protiv Argentine, bio je heroj za Francusku u ovom meču. Njegov udarac tada je odbranio Emi Martinez, čime je Francuska izgubila priliku za titulu.

Navijači Francuske su nezadovoljni igrom svog tima, smatrajući da talentovana grupa igrača može postići više. Dešamp je, međutim, zadovoljan taktikom, rekavši: „Bili smo inteligentni, igrali smo igru čekanja i nismo upali u njihovu zamku.“

Mbape će igrati u svom prvom četvrtfinalu na Evropskom prvenstvu, nakon što je Francuska ispala u osmini finala 2021. godine.

Što se tiče Belgije, oni se vraćaju kući nakon razočaravajućeg Eura 2024, tokom kojeg su bili ismevani od strane svojih navijača. Angažovanje De Brujnea u dubljoj ulozi smanjilo je ofanzivne šanse Belgije, ali je ograničilo napade Francuske. Trener Domeniko Tedesko je izrazio žaljenje zbog neuspeha taktike.

„Da večeras ulazim u detalje, bilo bi mi teško“, rekao je Tedesko.