Martinez imenovan za selektora Portugala

Martinez imenovan za selektora Portugala

Portugal je imenovao bivšeg selektora Belgije Roberta Martineza za novog menadžera, a Španac je rekao da će sesti sa Kristijanom Ronaldom da razgovara o svojoj budućnosti u timu.

Martinez (49) zamenio je Fernanda Santosa, koji je napustio posao nakon što je Portugal pretrpeo šokantan poraz od Maroka u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

„Cenim entuzijazam i ambiciju sa kojima je on (Martinez) primio poziv“, rekao je predsednik Portugalske fudbalske federacije (FPF) Fernando Gomeš na konferenciji za novinare dok je Martinez stajao pored njega.

„Ovo je važan trenutak za reprezentaciju“, rekao je on.

Martinez je podneo ostavku na mesto selektora Belgije nakon što je napustio grupnu fazu Svetskog prvenstva, rekavši da je doneo odluku da okonča svoj šestogodišnji mandat pre izvesnog vremena i da bi otišao čak i da su oni bili tituli šampiona.

Time je okončan dug period na čelu tima u kojem ih je odveo do prvog na svetskoj rang listi i trećeg mesta na Svetskom prvenstvu 2018. u Rusiji.

„Oduševljen sam što mogu da predstavljam jedan od najtalentovanijih timova na svetu“, rekao je Martinez. „Razumem da postoje velika očekivanja… ali takođe razumem da postoji veoma veliki tim (na FFF)… i zajedno ćemo postići naše ciljeve.

Šezdesetosmogodišnji Santos, koji je bio kritikovan zbog svoje taktike i što je dve uzastopne utakmice na Svetskom prvenstvu ostavio napadača Kristijana Ronalda na klupi, postao je selektor Portugala 2014. i vodio je zemlju u 109 mečeva.

Osvojili su Evropsko prvenstvo 2016. i UEFA-inu inauguralnu Ligu nacija 2018-19.

Upitan o budućnosti Ronalda u nacionalnom timu, Martinez je rekao da će kontaktirati 37-godišnjaka, koji se prošlog meseca pridružio klubu Al Nasr iz Saudijske Arabije na 2-1/2 godine.

„Želim da kontaktiram svih 26 igrača koji su bili na prošlom Svetskom prvenstvu… Kristijano je igrač na toj listi“, rekao je on i dodao da će „sesti i razgovarati“ sa napadačem, koji je sve vreme njegove zemlje. rekorder sa 118 golova.