Mali srpski derbi na Novom Beogradu pripao Megi nakon uzbudljive završnice

Mali srpski derbi na Novom Beogradu pripao Megi nakon uzbudljive završnice

Košarkaši Mege pobedili su na svom parketu ekipu FMP-a rezultatom 83:80 u srpskom duelu drugog kola regionalne ABA lige.

Retko ko bi se kladio na to, ali Mega je novu sezonu ABA lige otvorio sa dva trijumfa. Nakon Krke u prvom kolu, mlada ekipa Marka Baraća savladala je na Novom Beogradu FMP u malom srpskom derbiju druge runde regionalnog takmičenja.

Izuzetno zanimljiva, uzbudljiva i dinamična utakmica u Hali sportova „Ranko Žeravica“ rešena je u samoj završnici, koja je pripala hrabrim igračima Mege, iako su većim delom utakmice morali da jure prednost FMP-a. 

Gosti iz Železnika su vodili tokom čitavog prvog poluvremena. Imali su sredinom drugog kvartalu i 12 poena prednosti (21:33), ali je Mega odgovorila serijom 11:0 i svela zaostatak na pola koša. Ipak, pre odlaska na pauzu, FMP je, predvođen raspoloženim Vojislavom Stojanovićem, vratio razliku na komotnijih sedam poena – 38:45.

Kontrolisao je FMP rezultat i u drugom poluvremenu i čuvao blagu prednost sve do početka poslednje deonice, kada su domaći pojačali agresivnost, rastrčali se u napadu i serijom 7:0 prešli u vođstvo (66:65) prvi put još od uvodnih minuta i rezultata 3:2.

Brzo su se gosti konsolidovali, pronašli put do koša i ponovo umakli na plus pet, ali ni tada nisu slomili upornu Megu. Dva minuta pre poslednjeg zvuka sirene na semaforu je pisalo 76:76.

Kosta Kondić je bio precizan sa poludistance za novo vođstvo ekipe u rozim dresovima, a FMP nije iskoristio naredna tri napada, pa je Ilija Milijašević 18 sekundi pre kraja utakmice dobio priliku da sa linije penala zapečati trijumf. Pogodio je samo drugo, pa su gosti posle tajm-auta Saše Nikitovića pošli po izjednačenje i produžetak.

Kajl Džek je na vreme faulirao Rebeca i mudro sprečio pokušaj za tri poena. Slovenac je sa linije penala smanjio na 79:78, ali ni Petroviću na drugom kraju terena nije zadrhtala ruka. Nastavljena je serija slobodnih bacanja, Rebec je ubacio još dva i razliku ponovo sveo na poen, ali je staložen bio i Milijašević za 83:80.

Ostalo je gostima osam sekundi za poslednji posed, odgovornost je ponovo preuzeo Rebec i promašio težak šut za tri poena, koji je odapeo van balansa u nameri da iznudi faul pre nego da lopta prođe kroz obruč.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Kosta Kondić sa 20 postignutih poena. Jedan manje ubacio je Filip Jović. Sa 12 poena doprineli su Džek i Marković, a na 11 se zaustavio Petrović.

FMP je predvodio Stojanović sa 21 poenom. Rebec je postigao 14, a izuzetnu partiju odigrao je iskusni Ognjen Kuzmić, koji je još polovinom druge četvrtine došao do dabl-dabl učinka. Meč je okončao sa 15 poena i čak 19 uhvaćenih lopti. Samo četiri skoka su mu falila da izjednači rekord ABA lige.