Luka Dončić i Slovenija idu u polufinale kvalifikacija za Olimpijske igre

Luka Dončić i Slovenija idu u polufinale kvalifikacija za Olimpijske igre

Luka Dončić i Slovenija još gaje olimpijske nade. Kao i Filipini, na veliko iznenađenje.

Dončić je imao 36 poena, 11 skokova i 10 asistencija, a Slovenija je u četvrtak pobedila Novi Zeland sa 104-78 i izborila plasman u polufinale kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Pireju u Grčkoj. Sloveniji je bilo potrebno da pobedi sa najmanje 10 razlike da bi se plasirala u polufinale.

Vjerovatni protivnik Slovenije u subotu je Grčka, što znači da će Dončić i Giannis Antetokounmpo predvoditi svoje ekipe — s tim da će pobjednik proći u finale u nedjelju i imati priliku da igra za plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Za Sloveniju je Džoš Nebo postigao 20 poena i 10 skokova. Ši Ili je predvodio Novi Zeland sa 28 poena.

Filipini su izgubili, ali su se ipak plasirali u subotnje polufinale svog turnira u Rigi, Letonija. To je stvorilo mali problem; tim je imao letove kući zakazane za petak.

„Pretpostavljam da ćemo morati da ih pomerimo malo unazad“, rekao je trener Filipina Tim Kon. „Toliko smo iznenađeni što smo ovde i razgovaramo sa vama. To je prvi put da se osećam dobro zbog gubitka.”

Gruziji je bilo potrebno da pobedi sa najmanje 19 poena razlike da bi imala bilo kakve šanse za napredovanje.

Sandro Mamukelašvili je predvodio Gruziju sa 26 poena, a Goga Bitadze je završio sa 21 poenom i 11 skokova. Džastin Braunli je predvodio sve strelce sa 28 poena za Filipine, uz osam skokova i osam asistencija.

Kamerun je pobedio i napredovao, Brazil je ipak izgubio i osvojio svoju grupu, a Crna Gora je zaista izgubila a da nije ni igrala.

Džeremaja Hil je predvodio Kamerun sa 22 poena. Kamerunu je bilo potrebno da pobedi da bi se plasirao u subotnje polufinale; da je izgubila, Crna Gora bi stigla do polufinala.

Leo Majndl je sa 19 bodova bio najbolji u Brazilu. Sve što je Brazil morao da uradi da bi pobedio u grupi bilo je da pobedi u utakmici ili izgubi sa ne više od šest poena razlike; da je Brazil izgubio sa 15 ili više, bio bi eliminisan i Crna Gora bi napredovala.

Omari Spelman postigao je 22 poena i 13 skokova, a Liban se plasirao u polufinale kvalifikacija u Valensiji u Španiji.

Karim Zeinun je dodao 15 za pobednike, uključujući i ličnu seriju od 7-0 početkom četvrte četvrtine kada je pretvorio utakmicu koja je bila nerešena na 49 u utakmicu u kojoj je Liban vodio 56-49 – i više neće zaostajati.

Gerson Gonkalves je postigao 13, a Bruno Fernando dodao 12 za Angolu, koja je eliminisana.