Kvalifikaciona utakmica za Afrički kup Maroka odložena zbog smrtonosnog zemljotresa

Kvalifikaciona utakmica za Afrički kup Maroka odložena zbog smrtonosnog zemljotresa

Kvalifikaciona utakmica Maroka za Kup afričkih nacija odložena je u subotu zbog zemljotresa koji je pogodio zemlju, u kojem je poginulo više od 1.000 ljudi.

Maroko je trebalo da igra protiv Liberije u Agadiru na zapadnoj obali zemlje, ali je Marokanski fudbalski savez saopštio da je utakmica odložena na neodređeno vreme nakon sporazuma sa Afričkom fudbalskom konfederacijom.

Zemljotres koji je pogodio u petak kasno uveče oštetio je i zgrade od sela u planinama Atlas do istorijskog grada Marakeša.

Agadir se nalazi otprilike 170 kilometara (105 milja) jugozapadno od epicentra potresa u petak u blizini grada Ighil u provinciji Al Hauz.

Reprezentacija Gambije bila je u Marakešu tokom zemljotresa uoči odlučujuće kvalifikacione utakmice protiv Konga u nedelju. Trener Gambije Tom Saintfiet rekao je za BBC Vorld Service da je prvobitno mislio da se avion srušio u hotel tima.

„Čini se da je bilo samo 30 sekundi, ali bilo je beskrajno. Bilo je zaista zastrašujuće“, rekao je Saintfiet. „Zidovi su se zaista tresli i stvari su padale sa plafona i zidova. Nikada u životu nisam video da se zgrada tako kreće. Kada je prestalo, počeo sam da trčim i proveravam da li su i članovi mog tima van svojih soba.

Prijavljeno je da nema povređenih članova tima.

Marakeš je bio domaćin utakmice zbog problema sa stadionom u Gambiji. CAF nije odmah odgovorio na imejl o statusu nedeljne utakmice.

Zvezda Maroka Ašraf Hakimi oglasio se na društvenim mrežama da izrazi saučešće žrtvama zemljotresa.

„Vreme je da pomognemo jedni drugima da spasemo što više života. Moje saučešće svima koji su izgubili voljenu osobu“, napisao je Hakimi na Instagramu.

Potres magnitude 6,8 bio je najveći koji je pogodio ovu severnoafričku zemlju u poslednjih 120 godina.

Tim Maroka je u petak ujutru stigao u Agadir i posle podne trenirao na stadionu Adrar.

Atlas lavovi su napravili istorijski niz na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kataru, postavši prvi afrički tim koji je stigao do polufinala, gde su izgubili od Francuske.

Maroko se već kvalifikovao za afrički turnir sa 24 tima, koji počinje u januaru u Obali Slonovače.

Tim je u utorak trebalo da odigra i prijateljski meč u Francuskoj protiv Burkine Faso.