Košarkaška reprezentacija Slovenije savladala Belgiju

Košarkaška reprezentacija Slovenije savladala Belgiju

Košarkaši Slovenije nadigrali su selekciju Belgije sa 88:72 u osmini finala na Evropskom prvenstvu. Iako su Slovenci u meč ušli kao veliki favoriti, Belgijanci su uspeli da pruže ravnopravnu igru i čak u finišu zaprete rezultatskim preokretom, ali je to ipak bilo sve, pa će se tim Luke Dončića u četvrtfinalu sastati sa pobednikom nadmetanja selekcije Ukrajine sa Poljskom.

Luka Dončić je meč otvorio trojkom, a potom i nastavio u tom stilu još u dva navrata i već u prvom minutu imao 11 postignutih poena za svoj tim koji je poveo u jednom momentu i sa devet poena prednosti.

Na drugoj strani Belgijanci su imali negativnu seriju od tri izgubljene lopte ali uspevaju da se vrate u igru i u finišu prve četvrtine smanje razliku na samo poen zaostatka, pa su Slovenci zatražili prvi tajm aut.

U nastavku Slovenci pojačavaju tempo i završavaju prvi deo meča sa vođstvom od 24:19.

Drugu četvrtinu ovoga puta Belgijanci počinju trojkom, ali Dončić opet uzvraća uz podršku Dragića i Prepelića, pa su Belgijanci na 9:8 zatražili tajm aut.

U nastavku Belgijanci ponovo imaju seriju od čak četiri izgubljene lopte, a Slovenci posle dvocifrene prednosti u jednom delu četvrtine, prvo poluvreme završavaju sa 44:41.

Tokom treće četvrtine razvijao se ravnopravan duel u kom su Slovenci uspeli da sačuvaju prednost ali već na startu poslednjeg dela meča Belgijanci preuzimaju inicijativu i meč za kratko uvode u rezultatsku klackalicu.

Ipak u završnici meča Slovenci ponovo preuzimaju inicijativu i dolaze do dvocifrene prednosti koja im omogućava sigurnu pobedu i plasman u četvrtfinale.

Pobednički tim je u efikasnosti predvodio Luka Dončić sa 25 postignutih poena, a pratili su ga Tobi sa 8, Prepelič 7 i Zoran Dragić sa 6 poena.