Košarkaši Partizana savladali Makabi u Beogradu

Košarkaši Partizana savladali Makabi u Beogradu

Košarkaši Partizana savladali su ekipu Makabija iz Tel Aviva 88:79 u okviru 21. kola Evrolige.

Hrabrom igrom košarkaši Partizana nadoknadili su 24 poena zaostatka i potom trijumfovali nad Makabijem.

Ovo je ujedno i najveći preokret u istoriji Evrolige.

Junaci utakmice crno-belih bili su Džejms Naneli sa 20 i Pi Džej Doužer sa 23 poena.

Naneli je bio ključni igrač za preokret Partizana, dok je Doužer bio najraspoloženiji na početku utakmice i rezultatski je održavao svoj tim u igri.

Partizan je meč započeo veoma loše, primio je 16 poena, a u uvodnim minutima meča nije postigao nijedan poen. Bruno Kaboklo je trojkom iz desetog napada crno-belih doneo prve poene.

Igrači Makabija su na početku utakmice bili šuterski raspoloženi, dok domaćin na utakmici organizaciono nije bio na prepoznatljivom nivou.

Najveća razlika na utakmici je bila 24 poena u korist Makabija u dva navrata, pri rezultatu 37:13 i 39:15.

Treća četvrtina donela je Partizanu veliki preokret, a pomenuti Naneli je u jednom trenutku na kontu imao trećinu poena Partizana, čak 20, od ukupnih 60 crno-belih u finišu pretposlednje četvrtine.

Naneli je na početku poslednje četvrtine dobio isključenje, zbog druge nesportske greške. Po završetku duela se vratio na parket, a publika je skandirala njegovo ime.

Utakmica je praktično rešena vezanim trojkama Alena Smailagića i Ognjena Jarazama za vođstvo od 75:69.

Makabi je u finišu duela imao prilike da unese neizvesnost, ali je vezao tri promašaja sa linije za tri poena.

U izraelskom timu najefikasniji bio Vejn Boldvin sa 19 poena, Roman Sorkin je dao 14.

Duel Partizana i Makabija predstavlja evropski košarkaški klasik. Timovi su odigrali 19 duela, a izraelski tim je bolji sa 10 trijumfa, crno-beli su upisali devetu pobedu u međusobnim duelima od 2006. godine.

Ovaj duel zasigurno će biti upisan zlatnim slovima u istoriji Evrolige, budući da je Partizan i 23. marta 2010. godine u prvom četvrtfinalnom meču elitnog evropskog nadmetanja nadoknadio 21 poen zaostatka, a potom bio bolji od Makabija u Tel Avivu, kasniji trijumfi su crno-bele odveli na fajnal-for.

Ovoga puta Partizan je upisao 11 trijumf u Evroligi, a Makabi je ubeležio deveti poraz. 

U narednom kolu Partizan će igrati protiv Panatinaikosa u Atini, a izraelska ekipa će takođe gostovati kod tima iz Grčke – Olimpijakosa.