Kilde osvaja uzastopne titule Svetskog kupa u spustu

Kilde osvaja uzastopne titule Svetskog kupa u spustu

Aleksander Aamodt Kilde doputovao je do svoje druge uzastopne titule Svetskog kupa u spustu pobedom u Aspenu u Koloradu u subotu u pretposlednjoj trci sezone, prenosi Rojters.

Norvežanin je stazu završio za 1:31,60 i završio 0,61 sekundu ispred Kanađanina Džejmsa Kroforda. Švajcarac Marko Odermat bio je treći u kategoriji od 35 skijaša.

Austrijanac Vincent Kriechmair imao je vanjsku šansu da osvoji titulu u spustu, ali je morao da se zadovolji četvrtim nakon sporog starta.

„Neverovatno je biti deo ove borbe sa vrhunskim sportistima sveta“, rekao je Kild.

„Moći da osvojim kristalni globus je neverovatno. To je tako zabavno i samo moram da nastavim da guram i pokušam da to uradim sledeće godine ponovo.“

Kilde je pobedio u šest od devet trka spusta u kojima je učestvovao ove sezone na putu do petog kristalnog globusa u karijeri. On je prvi skijaš ili skijaš koji je osvojio najmanje šest spusta Svetskog kupa u jednoj sezoni.

Ljubazni tridesetogodišnjak je rekao da se oseća kao kod kuće u Aspenu.

„U Aspenu sam od svoje četvrte godine“, rekao je.

„Imam porodicu ovde i oni uvek podržavaju. Zaista ih volim i što su danas ovde je neverovatno. Iskreno, nije moglo biti mnogo bolje.“

Subotnji spust označio je poslednju trku za veterana Amerikanca Stivena Najmana posle 20 godina takmičenja. Ovaj 41-godišnjak je u karijeri osvojio 15 postolja na Svetskom prvenstvu i tri pobede.

Američki kolega Travis Ganong takođe se povukao posle subotnje trke. Ganong je u karijeri osvojio šest postolja u Svetskom kupu i dve pobede i završio na 17. mestu u Aspenu.