Kanada nadmašila Novi Zeland u otvaranju olimpijskog ženskog fudbala, Španija se nadmašila pored Japana

Kanada nadmašila Novi Zeland u otvaranju olimpijskog ženskog fudbala, Španija se nadmašila pored Japana

Evelin Viens je golom u 79. minutu donela aktuelnom olimpijskom šampionu Kanadi pobedu od 2-1 nad Novim Zelandom u četvrtak u meču koji je bio u senci optužbi o nadzoru dronova na treningu Fernsa.

Viens, koji je u meč ušao kao zamena u 67., uzeo je dug pas Džesija Fleminga i ubacio ga u gol na suprotnoj stativi 12 minuta nakon ulaska.

Makenzi Beri je doveo Novi Zeland u rano vođstvo golom u 13. minutu, ali je Klo Lakas izjednačila za Kanadu u nadoknadi vremena prvog poluvremena.

Utakmica Grupe A u Sent Etjenu bila je kontroverzna pre početka kada su dvojica kanadskih službenika ranije poslata kući zbog navodne umešanosti u bespilotne letelice koje su prijavljene zbog nekoliko praksi Novog Zelanda.

Kanada je na otvaranju igrala bez trenera Beva Pristmana, koji se povukao iz tima na meč da bi pokazao odgovornost. Međutim, na treningu u sredu je bila nepokolebljiva da nije znala o upotrebi dronova.

FIFA je pokrenula disciplinsku istragu o ovom pitanju, a Canadian Soccer pokrenuo je nezavisnu reviziju.

Skandal s dronom pokvario je početak turnira. Kanada je osvojila bronzane medalje na Olimpijskim igrama 2012. i 2016. pre nego što je osvojila zlatnu medalju u Tokiju.

Novi Zeland je dan pre meča saopštio da kapiten Ali Rajli ne može da igra na Olimpijskim igrama zbog neutvrđene povrede.

Olimpijske igre u Parizu

Džejd Rivijer iz Kanade ranije je u četvrtak proglašena nedostupnom zbog povrede skočnog zgloba. Šelina Zadorski ju je zamenila na spisku za meč.

Fernsi, koji su igrali pod vođstvom privremenog trenera Majkla Mejna, imali su peti uzastopni nastup na Olimpijskim igrama. Selektorka Novog Zelanda Jitka Klimkova odlučila je da se povuče za Olimpijske igre krajem juna nakon nezavisne istrage o zapošljavanju na radnom mestu.

Klimkova je očišćena u istrazi, ali nije smatrala da ima dovoljno vremena da ozdravi okruženje pre turnira.

Svetski šampion Španija je došla sa leđa da pobedi Japan u Grupi C zahvaljujući golu i asistenciji osvajačice Zlatne lopte Aitane Bonmati.

Igrajući na svojim prvim Olimpijskim igrama, Španija je zaostala na stadionu La Božoar u Nantu nakon što je sjajan slobodan udarac Aoba Fumina iz daljine odleteo u gornji ugao u 13.

Španija je možda imala uspomene na poraz od Japana sa 4-0 na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu, ali Bonmati – koja je dominirala pojedinačnim nagradama u ženskom fudbalu u poslednjih 12 meseci – je izjednačila devet minuta kasnije kada je zaokružila golmana Ajaku Jamašitu.

Ona je pružila asistenciju Marioni Kaldentej da postigne pobedničku golu u 74. udarcem karlingom u donji ugao.

Nakon poniznog izlaska u grupnoj fazi sa Svetskog prvenstva za žene prošle godine, Nemačka je poletela na Olimpijskim igrama pobedivši Australiju u Marseju.

Marina Hegering i Lea Šuler su pogodile glavom iz kornera u oba poluvremena, a Džul Brend je pucao u trećem za četvrtu Nemicu iz neposredne blizine.

Australiji, polufinalistu Svetskog prvenstva, nedostajala je vatrena moć bez talismanskog napadača Sema Kera, koji se oporavlja od oštećenja ACL-a.

Hegeringov udarac glavom sa daleke stative doneo je Nemačkoj vođstvo u 24., a Šueler je postigao najviše i pretvorio sekundu u 64.

Brend je imao jednostavan cilj iz neposredne blizine nakon niskog centaršuta Sarai Linder na dalju stativu u 68.

Gabi Nunjes je pogodio u 37. minutu, a Brazil je savladao Nigeriju u Grupi C u Bordou.

Marta, šestostruka svetska igračica godine, startovala je za Brazil na svojim šestim Olimpijskim igrama. 38-godišnji kapiten rekao je da će ovo biti njen poslednji veliki turnir sa reprezentacijom.

Brazilski igrači su želeli da isprate Martu sa titulom na velikom šampionatu, nešto što joj je izmaklo. Brazil nikada nije osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, ali je osvojio srebro 2004. i 2008. godine.

Nigerija se plasirala u nokaut rundu na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu za žene.