Južna Koreja pobedila Belgiju u Dejvis kupu

Južna Koreja pobedila Belgiju u Dejvis kupu

Kapiten Južne Koreje Park Seung-kju ostao je u neverici nakon što je njegov tim preokrenuo zaostatak od 2:0 i završio čuvenu pobedu u Dejvis kupu nad Belgijom u nedelju od 3:2 i stigao u grupnu fazu takmičenja, preneo je Rojters.

Dvostruki par Nam Ji-sung i Song Ming-kiu započeo je borbu dok su se borili protiv Sandera Gillea i Jorana Vliegena 7-6(3) 7-6(5) pre nego što je Kvon Soon-voo poravnao rezultat na 2-2 od proći David Goffin 3-6 6-1 6-3.

240. svetski teniser Hong Seong-čan je potom zapečatio izjednačenje pobedom od 6-3 7-6(4) nad Zizu Bergsom u odlučujućoj petoj utakmici u Seulu. To je bio prvi put da su se vratili nakon poraza u prva dva meča da bi pobedili.

„Tako sam zahvalan i ponosan na igrače što se nisu predavali i dali sve od sebe do kraja“, rekao je Park. „Toliko je dobro da ne znam kako da to izrazim.

„Igrači su ušli u istoriju kao tim sa stručnim štabom. Prolazak u finale dve godine uzastopno je kao san. Ne znam da li je ovo stvarno.

Hong, koji je izgubio prvi meč u singlu od Gofina nakon što je Kvon pao u prvom meču, rekao je da je krenuo da frustrira Bergsa, koji je rangiran više od 120 mesta iznad njega.

„Čim sam počeo, mislio sam da dobro funkcioniše“, rekao je Hong. Atmosfera je bila dobra pre utakmice. Naravno da sam bio nervozan, ali sam bio i veoma uzbuđen. Posle meč lopte, mislio sam da sam to pokazao.

U napornom vikendu sa utakmicama 24 nacije su se takmičile za plasman u grupnu fazu koja će se održati na četiri mesta od 12. do 17. septembra, sa 12 pobednika koji su se pridružili šampionu iz 2022. Kanadi, vicešampionu Australiji i džokera Španiji i Italiji.

Finska je obezbedila svoj prvi plasman u grupnoj fazi pobedom od 3-1 nad šampionom Argentinom iz 2016. Hrvatska, Čile, Holandija i Češka takođe su napredovale u nedelju.