Izrael pobedio Kosovo sa 1-0 u pomerenoj utakmici kvalifikacija za Evro

Izrael pobedio Kosovo sa 1-0 u pomerenoj utakmici kvalifikacija za Evro

Izrael je izgubio od Kosova rezultatom 1-0 nakon sjajnog gola Milota Rašice u prvom poluvremenu u utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo na Gradskom stadionu u Prištini u nedelju.

Izrael, koji igra u svom prvom meču otkako su militanti Hamasa napali zemlju 7. oktobra, ostao je na trećem mestu sa 11 bodova iz sedam utakmica, bod ispred Kosova koje je odigralo osam.

Utakmica Grupe I Eura 2024. prvobitno je bila zakazana za 15. oktobar, ali je odložena zbog sukoba Hamas-Izrael.

Pre utakmice kosovska policija je u saopštenju navela da je pripremila akciju za kontrolu mogućih gužvi, zaustavljanje krivičnih dela i drugih aktivnosti.

Iako uglavnom sekularno, Kosovo je više od 90% muslimana. Mnogi pristalice palestinske akcije pozvale su na društvenim mrežama da Kosovo zabrani izraelskom timu da uđe u zemlju.

Izrael je priznao Kosovo kao suverenu državu još 2020. godine i obe zemlje su uspostavile diplomatske odnose.

Posle teškog starta, uz zviždanje publike uz himnu Izraela, živahni posetioci su pokušali da otvore rezultat udarcima Dora Pereca i Erana Zahavija.

Ipak, Kosovo je napredovalo sjajnim udarcem Rašice posle udarca glavom Vedata Murićija u 41. minutu.

Domaćini su pokušali da povećaju prednost u drugom poluvremenu, ali im je to odbio golman Izraela Omri Glejzer.

Gosti su tražili izjednačenje, ali su završili sa 10 igrača kada je Roj Revivo isključen u 95. minutu nakon što je dobio drugi žuti karton zbog prekršaja nad Ilirom Krasnićijem.

Izrael, koji ima za cilj da dođe do svog prvog Eura od kada je postao punopravni član UEFA 1994. godine, igraće svoje naredne dve kvalifikacije, koje su takođe pomerene, u Mađarskoj protiv Švajcarske 15. novembra i Rumunije tri dana kasnije.

Rumunija je prva sa 16 bodova nakon osam utakmica, a prati ih Švajcarska sa 15 iz sedam mečeva.