Hrvatska eliminisana sa Evropskog prvenstva nakon remija sa Italijom

Hrvatska eliminisana sa Evropskog prvenstva nakon remija sa Italijom

Hrvatska fudbalska reprezentacija nije uspela da se plasira u osminu finala Evropskog prvenstva nakon što je u odlučujućem meču Grupe B odigrala 1:1 protiv Italije.

Hrvatska je bolje otvorila utakmicu, držeći posed lopte većim delom prvog poluvremena, ali nije uspela da stvori prave prilike za gol. Sredinom prvog poluvremena Italija je preuzela kontrolu igre i stvorila nekoliko sjajnih šansi, ali je sjajni Dominik Livaković uspeo da sačuva svoju mrežu netaknutom, pa se na poluvreme otišlo bez golova.

U drugom poluvremenu, Hrvatska je zaigrala mnogo bolje. U 54. minutu Hrvatska je dobila penal posle VAR intervencije, ali je kapiten Luka Modrić propustio priliku jer je Đanluiđi Donaruma odbranio njegov udarac. Ipak, samo minut kasnije Modrić se iskupio i doveo Hrvatsku u vođstvo.

Nakon vodećeg gola Hrvatske, Italija je intenzivirala svoje napade pokušavajući da se vrati u igru. Aktuelni šampioni Evrope su imali nekoliko ozbiljnih pokušaja, ali su tek u poslednjoj sekundi uspeli da izjednače zahvaljujući golu Matije Zakanjija.

U drugom meču Grupe B, Španija je savladala Albaniju rezultatom 1:0, završivši grupnu fazu takmičenja sa maksimalnim učinkom od tri pobede. I pre poslednjeg kola, Španija je obezbedila prvo mesto u grupi, što je omogućilo selektoru Luisu de la Fuentu da odmori standardne igrače za naredni meč.

Španci su poveli već u 13. minutu kada je Feran Tores zatresao mrežu Albanije. Dominirali su do kraja utakmice, ali se rezultat nije menjao.

Hrvatska se ovim remijem oprostila od Evropskog prvenstva, dok Italija nastavlja takmičenje u osmini finala.