Hamilton konačno prestaje da broji dane od svoje poslednje pobede u F1

Hamilton konačno prestaje da broji dane od svoje poslednje pobede u F1

Luis Hamilton je prekinuo svoju 945 dana dugu pauzu bez pobede u Formuli 1 trijumfom na Velikoj nagradi Britanije u nedelju, donoseći mu ukupno 104. pobedu u karijeri. Nakon briljantne vožnje pred domaćom publikom, Hamilton je rekao da je ovo možda najposebnija pobeda u njegovoj karijeri.

„To je najduži period bez pobede, 945 dana. Ovo bi moglo biti jedno od najposebnijih za mene, ako ne i najposebnije“, izjavio je Hamilton. „Definitivno je bilo trenutaka kada sam mislio da se to nikada više neće ponoviti.“

Ovo je bila prva Hamiltonova pobeda od pretposlednje trke sezone 2021. u Saudijskoj Arabiji, i više od 50 trka nakon što je izgubio titulu u Formuli 1 od Maksa Ferštapena.

Nedelja je pripala 39-godišnjem Hamiltonu na njegovoj poslednjoj VN Britanije sa Mercedesom, pre nego što se sledeće godine pridruži Ferariju. „Odlazim na visokom nivou“, rekao je Hamilton. „Ovo je moja poslednja trka ovde sa ovim timom, tako da sam toliko želeo da pobedim za njih jer ih volim i mnogo ih cenim.“

Hamilton je postao prvi vozač Formule 1 koji je pobedio na bilo kojoj stazi devet puta, uz svoju 104. pobedu i 104 pol pozicije. Takođe deli rekord sa Mihaelom Šumaherom sa sedam titula u Formuli 1.

Kako je planirao da proslavi? „Sa karijem“, rekao je Hamilton. „Volim indijsku hranu.“

U završnim krugovima trke, Hamilton je odbranio kasni napad Ferštapena, završivši trku sa prednošću od 1,5 sekundi. Lando Noris je zauzeo treće mesto za Meklaren, ispred timskog kolege Oskara Pjastrija.

Posle pobede, Hamilton je zahvalio svom timu preko radija i podelio emotivne trenutke sa svojim ocem Entonijem Hamiltonom i mehaničarima. Publika na Silverstounu, njih 164.000, pozdravila je svog heroja dok je nosio britansku zastavu i slavio pobedu.

Trka je bila izazovna sa kišom koja je počela 25 minuta nakon starta, što je stazu učinilo klizavom. Ferštapen je imao problema sa Norisom i oba Mercedesa, dok je Norisova zamena guma trajala duže od očekivanog, što ga je koštalo pobede.

Uprkos izazovima, Hamiltonova pobeda donela je šest različitih pobednika ove sezone, u poređenju sa samo tri prošle godine. Ferštapen i dalje vodi u šampionatu sa 255 poena, ispred Norisa sa 171 i Šarla Leklera sa 150 poena. Hamilton je osmi sa 110 poena.

Karlos Sainz mlađi je završio peti za Ferari, dok su Lans Strol, Fernando Alonso, Aleks Albon i Juki Cunoda zaokružili prvih deset. Serđo Perez je imao tešku trku, završivši na 17. mestu nakon što je startovao iz pit lejna, dok je Lekler završio na 14. mestu.