Hamilton razočaran izveštajima o uvredljivom ponašanju gledalaca na Velikoj nagradi Austrije

Hamilton razočaran izveštajima o uvredljivom ponašanju gledalaca na Velikoj nagradi Austrije

Sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton rekao je da je „zgrožen i razočaran“ prijavljenim rasističkim i homofobičnim ponašanjem gledalaca koji prisustvuju Velikoj nagradi Austrije na Red Bul Ringu.

Formula 1 je objavila saopštenje uoči nedeljne trke u kojoj se navodi da je stavljeno do znanja da su neki navijači bili podložni „potpuno neprihvatljivim komentarima“ drugih u publici u Spilbergu.

„Mi ove stvari shvatamo veoma ozbiljno, pokrenuli smo ih sa promoterom i obezbeđenjem događaja, i razgovaraćemo sa onima koji su prijavili incidente“, dodaje sport u vlasništvu Liberti Media.

„Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo i neće se tolerisati.

Staza je u vlasništvu Red Bula i trka je postala popularna među navijačima Maksa Verstapena, od kojih su mnogi Holanđani, ispuštajući narandžaste rakete i bodrejući aktuelnog svetskog šampiona i lidera šampionata.

Na društvenim mrežama pojavili su se izveštaji o nekim pijanim muškim navijačima koji su uznemiravali gledaoce, a takođe su pravili homofobične skandacije.

Verstapen je pobedio u subotnjoj sprinterskoj trci i započeo nedeljni Grand Prik na pol poziciji.

Vozač Mercedesa Hamilton, koji se prošle godine borio protiv Verstapena za titulu i osudio navijače koji su u petak navijali za njegovu nesreću u kvalifikacijama, na Instagramu je poslao poruku svojim 29 miliona pratilaca.

„Zgroženi i razočarani kada čujem da se neki navijači suočavaju sa rasističkim, homofobičnim i generalno uvredljivim ponašanjem na stazi ovog vikenda. rekao je Britanac, koji je otvoreno protiv rasizma i u odbranu prava LGBTK+.

„Prisustvovanje Velikoj nagradi Austrije ili bilo kojoj VN nikada ne bi trebalo da bude izvor anksioznosti i bola za navijače i nešto se mora učiniti kako bi se osiguralo da trke budu bezbedni prostori za sve.

Hamilton je pozvao sve koji su svedoci takve zloupotrebe da to prijave okružnom obezbeđenju.

„Ne možemo da sedimo i dozvolimo da se ovo nastavi“, dodao je on.

Ferari se oglasio i na Tviteru, rekavši da „nema mesta za verbalno ili fizičko zlostavljanje bilo koje grupe ljudi u sportu.

„Stoga smo zajedno sa @F1 u izjavi da je ovo ponašanje potpuno neprihvatljivo.