Haland ostao bez golova u meču Lige nacija; Italija i Belgija pobeđuju

Haland ostao bez golova u meču Lige nacija; Italija i Belgija pobeđuju

Možda bi timovi engleske Premijer lige koji se bore da obuzdaju Erlinga Halanda trebalo da razmotre mogućnost upotrebe formacije 5-4-1 koju je Kazahstan upotrebio protiv Norveške u petak.

Kazahstanski odbrambeni igrači u žuto odeveni su se vrpoljili oko Halanda tokom punih 90 minuta remija 0:0 u Ligi nacija i držali napadača bez golova nakon njegovih uzastopnih het trikova u Premijer ligi.

Haland nije uspeo da pogodi metu ni sa jednim od svoja četiri udarca tokom meča u kojem je Norveška imala 65% poseda i dala 19 šuteva na četvorku Kazahstana.

Haland je ove sezone postigao sedam golova u tri meča Premijer lige za Mančester Siti i nije bio bez golova skoro mesec dana — otkako je Siti osvojio Komjuniti šild u izvođenju penala nad Mančester junajtedom 10. avgusta. Haland je našao metu u ipak, pucnjava Communiti Shield-a.

Haland je bio zajednički najbolji strelac sa šest golova u svakom od prethodna dva izdanja Lige nacija. Ukupno je postigao 31 gol na 34 meča za Norvešku.

Još su mu potrebna dva gola da bi se suprotstavio norveškom rekorderu Jorgenu Juveu, koji je postigao 33 od 1928-37.

Haland je u sredu bio među 30 igrača nominovanih za Zlatnu loptu.

Norveška je u Ligi B Lige nacija, u grupi sa Austrijom i Slovenijom, koje su remizirale 1-1.

Italija je promenila stil tokom povratničke pobede protiv Francuske od 3-1.

Nakon što je Bredli Barkola doveo Francusku u prednost za 13 sekundi, Italija je uzvratila golovima Federika Dimarka, Davidea Fratezija i Đakoma Raspadorija.

Italija nije pobedila Francusku u Parizu 70 godina.

Barkolin prvi gol u reprezentaciji postigao je nakon što je bek Italije Đovani Di Lorenco izgubio posed, omogućivši Barkoli da napreduje ka golu i šutira pored Đanluiđija Donarume.

DiMarkovo izjednačenje je bio izvanredan iskosa iz voleja u dalji ugao nakon razmene sa Sandrom Tonalijem, koji je pružio asistenciju udarcem unazad.

Fratesi je postigao svoj šesti gol u 20 nastupa — impresivna proizvodnja za veznog igrača — preusmeravanjem centaršuta Matea Retegija.

Potom je rezervni Raspadori to zapečatio zaključivši kontru.

Posle poraza od Švajcarske u osmini finala Evropskog prvenstva, selektor Italije Lučano Spaleti eliminisao je iz svog tima igrače starije od 30 godina poput Frančeska Ačerbija, Žoržinja, Matea Darmijana i Stefana El Šaravija.

Dimarko ima 26, a Fratesi i Raspadori po 24 godine.

Kevin De Brujne postigao je dva gola za Belgiju u pobedi od 3-1 nad Izraelom u neutralnoj Mađarskoj.

De Brujne je poveo Belgiju u prednost nakon što ga je namestio njegov klupski kolega iz Mančester sitija Džeremi Doku i realizovao penal u drugom poluvremenu.

Juuri Tilemans je vratio prednost Belgije nakon autogola za Izrael od strane beka Belgije Timotija Kastanja.

Utakmica je održana u Debrecinu nakon što je belgijski fudbalski savez u julu rekao da „nijedna lokalna vlast u Belgiji ne smatra mogućim“ da iz bezbednosnih razloga priredi utakmicu protiv Izraela.

Četvrtfinalista Eura 2024, Turska, održala se na 0-0 kod Velsa nakon što je poslednjih pola sata igrala sa 10 igrača nakon što je Bariš Alper Jilmaz isključen zbog dva žuta.

Island je pobedio Crnu Goru sa 2:0 golovima Orija Štajna Oskarsona i Jona Dagura Torštajnsona.

Rumunija je pobedila Kosovo sa 3-0, a Kipar je pobedio Litvaniju sa 1-0.

Evropske kvalifikacione grupe za Svetsko prvenstvo 2026. biće izvučene u Cirihu u decembru, verovatno uz plasmane koje će FIFA-ina svetska rang lista ažurirati u novembru po završetku grupne utakmice Lige nacija.